Kinesisk stjärnentreprenör tankar aktier i svenska Tradedoubler

Breakit - Kinesisk stjärnentreprenör tankar aktier i svenska Tradedoubler

Shi Yi. Foto: Avazu

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Annonstechbolaget som har fostrat grundare som Jacob de Geer och Martin Lorentzon har fått en ny storägare. Shi Yi, grundare till hajpade Avazu, äger nu 4 procent av bolaget.

En del av de yngre läsarna kanske inte minns det, men kring millennieskiftet var Tradedoubler ett av de absolut hetaste startupföretagen i Sverige. Det börsnoterade bolaget, som sysslar med automatisering av annonsköp, var då arbetsplats för en lång rad framstående personer som idag arbetar på techbolag som Lifesum, Spotify och Izettle.

Mycket har förändrats sedan dess - inte minst i ägarlistan på Tradedoubler. 2013 köpte investmentbolaget Monterro på sig 18 procent av företaget med det uttalade målet att vända bolaget, vars börsvärde har rasat de senaste åren.

Det gick inget vidare.

Monterro kastade in handduken i början av 2015 och lämnade över stafettpinnen till franska Reworld Media som idag har runt 30 procent av aktierna.

Nu är en ny aktör på väg in i spelet. Den kinesiske entreprenören Shi Yi, grundare till annonstechbolaget Avazu har i all tysthet köpt på sig aktier. Han äger nu 4 procent av Tradedoubler och går in som ny ledamot i bolagets valberedning, som har till uppdrag att föreslå vilka som ska sitta i styrelsen.

Avazu tog 2014 in 407 miljoner kronor i riskkapital (48 miljoner dollar). Investerarnas identitet avslöjades inte men bolaget beskrev dem som "både inhemska och utländska investerare, bland andra ett framstående amerikanskt riskkapitalbolag".

Bolaget har sitt huvudkontor i Shanghai och driver bland annat en automatiserad annonsbörs. Grundaren Shi Yi var 2014 med på affärstidningens Forbes lista över 30 talanger under 30 år i Kina.

Läs fler artiklar
LÄS MER