Ny uppstickare utmanar om bolånen: "Vi måste upp i stora volymer"

Hejmo Bolån
Ny uppstickare utmanar om bolånen: "Vi måste upp i stora volymer"

Per H Börjesson, vd Spiltan.

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Spiltan går in i bolag som utmanar om den lukrativa bolånemarknaden.

Den svenska bolånemarknaden håller på att digitaliseras – och flera pigga uppstickare har kämpat hårt för att slå sig in på den tuffa men lukrativa marknaden.

Hittills har det dock gått väldigt trögt för de flesta startups inom bolån, vilket Breakit kunde berätta om i en stor granskning förra året.

I slutet av 2019 rapporterade vi att gänget bakom den nedstängda pensionstjänsten Kollektiva vill ge sig in i kampen och fått tillstånd att lämna bostadskrediter.

Bland bolagets investerare finns tunga namn som Collector-grundaren Lena Apler, Sigma-grundaren Dan Olofsson och Greg Dingizian som grundat fastighetsbolaget Victoria Park.

Sedan dess har det varit tyst om bolaget. 

Nu går investmentbolaget Spiltan in med 25 miljoner kronor och blir ny huvudägare i bolaget skriver DI Digital. 

”Med Spiltan Fonder har vi gett sparare ett alternativ till storbankerna som dominerade marknaden", säger Per H Börjesson, vd på Spiltan till tidningen.

"Nu vill vi ge hushållen samma möjlighet för bolån och hjälpa dem att sänka sina kostnader."

Utlåningen ska finansieras genom en bolånefond, och inte bostadsobligationer som annars är vanligt. Bolaget kommer helt enkelt att sälja andelar i fonden, som är baserad i Luxemburg, och avkastningen betalas sedan ut till investerarna.

Samtidigt som Spiltan går in som ny huvudägare går de också in med 50 miljoner kronor i bolånefonden. En pyttesumma i de här sammanhangen och det kommer krävas betydligt mer pengar om satsningen ska lyckas.

"De stora institutionerna är alltid nervösa att satsa pengar, nu ska vi övertyga dem att Hejmos bolånefond är rätt alternativ", säger Per H Börjesson till DI Digital.

För att kunna slå sig in på marknaden tror han att de måste ligga på en bolåneränta på under 1 procent. 

Innan de kan dra igång krävs också att Finansinspektionen godkänner Spiltan i en ägarprövning. Det är än så länge oklart när bolaget kan komma ut med ett erbjudande till kunder.

Läs fler artiklar
LÄS MER