”Det är aldrig försent att byta karriär och börja jobba inom tech”

Breakit -  ”Det är aldrig försent att byta karriär och börja jobba inom tech”

Från vänster: Annie Thorell, Izabelle Back, Maral Biniazan, Alicia Rissler och moderator Paulina Modlitba Söderlund.

Sara Lindmark

Reporter

Årets upplaga av eventet Women in Tech lockade runt 1.000 personer. Ett av budskapen från scen: Du behöver inte “alltid ha älskat teknik” för att börja jobba med det i vuxen ålder.

Talarna avlöste varandra på Folkets hus i Stockholm. En av punkterna på programmet var “What we love and hate with working in tech.”

Efter de 25 minutrarna stod det klart att kärleken verkar övervinna hatet.

Budskapet från panelen på scen var följande: Många tror kanske att du måste ha programmerat sedan du var fem år för att bli riktigt bra. Det är en fördom som kan skrämma bort många kvinnor från techvärlden.

“Det är aldrig för sent att byta inriktning. Många börjar att arbeta som utvecklare relativt sent i livet och några av dem som gjort det tillhör Izettles bästa. Så du behöver absolut inte ha den bakgrunden,” sa Alicia Rissler från Izettle.

Hon själv har en bakgrund som kläddesigner men arbetar idag som UX (user experience) director på Izettle.

En annan som har bytt bransch är Annie Thorell som nu är frontendsutvecklare på Wrapp. Hon var tidigare managementkonsult men gav sig in i techvärlden efter att ha inspirerats av sina programmerar-vänner som fick “vara kreativa varje dag.”

“Det var huvudanledningen till att jag själv började jobba inom tech. Man ska komma ihåg att det handlar inte bara om själva koden, den är bara ett redskap för att bygga och designa en produkt,” sa hon på eventet.

Den före detta handelsstudenten Anu Bhardwaj fanns med på länk från USA. Hon driver Women investing in Women – en global rörelse med syfte att främja kvinnliga investerare.

“Vi kan se att antalet kvinnliga entreprenörer har ökat de senaste tio åren, liksom antalet kvinnliga investerare. Ni ska veta att det finns pengar där ute och ni som försöker få finansiering, se till att er story kommer ut, antingen via sociala medier eller i media,” sa Anu Bjardwaj.

Spotifys grundare och vd Daniel Ek var en av personerna som skulle hålla föredrag och bli utfrågad på scenen i samband med eventet. Han ställde dock in på grund av sjukdom. 

Läs fler artiklar
LÄS MER