Zipline värderas till 23 miljarder – kan stöpa om transportmarknaden totalt

KinnevikZiplineDrönare

Zipline

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Ziplines värdering dubblades när drönartransportbolaget tog in nya pengar.

Nu stundar ett godkännande i USA för obemannade flygleveranser – något som kan förändra logistikmarknaden i grunden.

Zipline, som grundades 2014, räknas som världens enda drönartransportbolag med verksamhet i större skala. Bolaget har sin bas i Kalifornien, men har hittills opererat mest i Afrika och då fokuserat på transporter av blod, mediciner och vaccin till sjukhus runt om på kontinenten. Hur det praktiskt går till kan man se i den här videon.

Bolaget har utfört 150.000 flyguppdrag de senaste fem åren. Men många fler ser det ut att bli. Nu står Zipline nämligen inför ett genombrott i USA där bolaget har förhandlat med flygmyndigheten FAA under två år, rapporterar Financial Times. FAA väntas under 2021 utfärda ett tillstånd för obemannade långdistanstransporter inom landet.

“Vi står nu på startlinjen. Det är superspännande att FAA är med på det här och jobbar så hårt som de gör för att säkerställa att USA inte hamnar i bakvattnet på detta fundamentalt nya teknikområde”, säger Ziplines vd Keller Rinaudo till den brittiska finanstidningen.

I USA har bolaget börjat samarbeta med bland andra Walmart och Pfizer. Japanska Toyota är en av bolagets investerare och Zipline tog nyligen in 250 miljoner dollar (cirka 2,2 miljarder kronor) i en runda som värderade hela bolaget till 2,7 miljarder dollar.

Bland Ziplines finansiärer hittas även den brittiska kapitalförvaltaren Baillie Gifford vars partner James Anderson sedan i våras är styrelseordförande i Kinnevik. Baillie Gifford är numera Kinneviks största ägare sett till kapitalandelen (sett till antalet röster är fortfarande Cristina Stenbeck störst).

Kapitaltillskottet kommer väl till pass. Ziplines vd vittnar om kraftigt ökad efterfrågan i pandemins spår då flera sjukhus var i stort behov av snabba leveranser och då helst utan mänsklig kontakt.

Financial Times hänvisar också till en rapport från konsultjätten Deloitte som spår att den luftbaserade transportmarknaden kommer att vara värd 115 miljarder dollar 2035, bara i USA. Branschen väntas då sysselsätta 280.000 personer. 

Läs mer