Sök

Samma gamla mönster – bara en bråkdel av riskkapitalet till kvinnor

riskkapital

Lena Apler

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Knappt 1 procent av riskkapitalet gick till kvinnor under 2020 i Sverige – samma andel året innan.

Men affärsprofilen Lena Apler tror att något är på gång som kommer förändra statistiken.

Det är Dagens Industri som sammanställt siffrorna som baseras på 1000 teknikbolag i Sverige i vilka det under fjolåret investerades sammantaget 44 miljarder kronor.

Bolag som grundats av både män och kvinnor, det vill säga mixande grundarteam, fick 11 procent av kapitalet och det var en uppgång med cirka 5 procentenheter från 2019. Knappt 1 procent av kapitalet gick till bolag med endast kvinnliga grundare. Resten, alltså 88 procent, gick till bolag som grundats av män.

Av de 1000 bolagen som ingick i kartläggningen hade 5,2 procent grundats av kvinnor, ungefär samma andel som året innan.

“Läget har alltså inte förändrats i någon större utsträckning under 2020, varken vad gäller fördelningen av investeringar eller av bolag. Förutom andelen av investeringsvärdet i mixade team som var nära det dubbla i fjol jämfört med 2019, men är mindre än under 2018 (15 procent)”, konstaterar tidningen.

Det är få kvinnor som grundar bolag, säger Collector-grundaren och affärsängeln Lena Apler till tidningen. Men hon ser ändå indikationer på att läget håller på att förändras.

“Men jag tror att det är på tydlig väg på att förändras, just nu. Jag har ett färskt exempel från ett känt tv-program Draknästet där minst 40 procent av bolagen som var med att pitcha där var grundade av kvinnor. Det är lite av de strömningarna jag tycker mig se nu”, säger Lena Apler.  

Läs mer