Brittiska FI förbjuder kryptobörsen Binance

Safello Goobit Kryptovaluta
Brittiska FI förbjuder kryptobörsen Binance

Martin Hävner

Reporter

Finansmyndigheter drar åt tumskruvarna kring kryptobolagen världen över.

Det senaste exemplet: Binance förbjuds operera på den brittiska marknaden.

Det är den brittiska motsvarigheten till den svenska Finansinspektionen, FCA, som förbjudit den globala kryptoplattformen Binance att erbjuda vissa tjänster i Storbritannien, rapporterar flera medier, däribland Financial Times.

“Binance Markets Limited har inte tillåtelse att bedriva någon reglerad verksamhet i Storbritannien”, skriver FCA i ett uttalande och myndigheten har gett Binance tills på onsdag att återkommer med en bekräftelse på att bolaget kommer att rätta sig efter kraven.

Men frågan är om inte förbudet, som alltså berör reglerad verksamhet, mest är en symbolhandling. Kryptohandel är nämligen inte reglerat i Storbritannien. Det är däremot vissa av de kringtjänster bolaget erbjuder, som handel med derivat.

Det brittiska förbudet kommer bara dagar efter att japanska myndigheter utfärdat en varning till Binance och i Kanada har Binance varit svartlistad sedan årsskiftet. Myndigheterna oroas av det svaga konsumentskyddet samt att kryptotjänsterna inte sällan används i ljusskygga sammanhang såsom penningtvätt och bedrägerier.

Binance säger att bolaget ska samarbeta med myndigheterna och understryker samtidigt att det brittiska förbudet inte kommer att ha någon återverkning på de tjänster som bolaget erbjuder på Binance.com.

Bland de svenska motsvarigheterna till Binance hittas Safello och Goobit, som båda är börsnoterade. 

Läs fler artiklar
LÄS MER