Sök

Techprofilernas reaktioner efter jätteaffären: "Hoppas de inte fastnar i maskineriet"

TinkVisafintech

Lena Apler, Erika Eliasson, Louise Samet och Jacob de Geer.

Towe Boström Tobias Blixt

Dagen innan midsommarafton släpptes bomben – Tink slukas av Visa i den största svenska fintech-affären sedan Izettle köptes av Paypal.
Vi ringde några profiler för att höra deras reaktioner storaffären.

Visa köper Tink för 18 miljarder kronor och det svenska fintechbolaget ser ut att få nya amerikanska storägare, så länge affären lyckas passera alla relevanta myndigheter utan hinder. 

Det här är såklart en jätteaffär för fintech-Sverige och något som kommer att skapa ringar på vattnet. Det är en affär i samma storleksklass som när Paypal köpte Jacob de Geers Izettle för över 19 miljarder kronor för tre år sedan. 

Vi vill såklart höra vad våra svenska heta techprofiler tänker om den här jätteaffären, och slog en signal till några profiler i branschen.

Lena Apler, grundare av nischbanken Collector 

“Först får man gratulera Daniel Kjellén till en strålande affär. De har byggt ett fantastiskt bolag och fick väldigt bra betalt. Jag hoppas att de får behålla sin självständighet så att de inte sugs in i det jättelika Visa-maskineriet”, säger Lena Apler. 

När Paypal köpte Izettle för tre år sedan var du inne på ett liknande spår och tyckte att det var synd att Sverige förlorade en unicorn. Vad tänker du om det nu? 

“Izettle har lyckats behålla sin självständighet, som jag förstår det från Jacob (de Geer), även om man har täta kontakter med USA. Det är vitsen, och Tink måste få behålla sin självständighet för det är där innovationskraften finns. Sugs man in i jättemaskineriet finns risk att det blir för många lager som bara ser problem istället för möjligheter”. 

Är affären väntad? 

“Att någon skulle köpa upp Tink var rätt tippat. Det är intressant att svenska fintechföretag lyckas så bra att de stora amerikanska jättarna slåss om dem. Det är ett bra betyg”.

“Det här borde vara inspiration för fler fintechbolag att bygga något riktigt bra, om vi tittar på både Izettle och Tink. De stora bjässarna scannar hela tiden efter den här typen av företag för det är svårare att göra det inhouse för dem”. 

Jacob de Geer, grundare Izettle

Jacob de Geer har gjort en liknande resa i samband med att betaljätten Paypal köpte upp bolaget 2018. 

“Det man vill göra i ett sånt här läge är att hylla grundarna i Tink. Det är fantastiskt vad de gjort, oavsett vad bolaget sålts för, det är blod, svett och tårar bakom en sån här resa”, säger han.

Vad betyder en sån här affär?

“Det är ytterligare ett kvitto på hur fantastiskt i framkant svenska entreprenörer i fintechscenen faktiskt är. Vi bygger stora globala lösningar i Sverige och vi tänker visionärt. Nu är det viktigt att vi fortsätter rida på den här vågen, fortsätter stimulera entreprenörskap och ser till att vi får fler entreprenörer som kan komma världen till nytta.”

Erika Eliasson, ordförande i Swedish fintech association och tidigare vice vd för Lendify

 

“Fantastiskt roligt och bevisar Sverige återigen som stark fintech-nation. Imponerande resa av grundarna och teamet som har byggt bolaget”, kommenterar Erika Eliasson.

“Uppköp, sammanslagningar och samarbeten mellan de traditionella finansiella aktörerna och fintech-företag är med största sannolikhet något vi kommer att se mer och mer av framöver.”

Louise Samet, ängelinvesterare

“Jag tycker att affären är fantastisk för Visa, Tink, svenska startups och framtidens finansiella tjänster”, säger hon. 

Var det väntat?

“Från Visa har det varit tydligt att de vill röra sig åt det här hållet i och med deras tidigare försök att förvärva Plaid. Jag anser att Tink har ett bättre erbjudande och förstår verkligen att Visa velat göra den här affären”. 

Vad tror du det betyder för svensk fintech och starupscenen? 

“Detta är ytterligare ett exempel på att Stockholm är en fantastisk fintech hub och att det går att bygga unicorns här. Likviditet för de involverade kommer förhoppningsvis skapa fler operators som har möjlighet att investera sin erfarenhet och kapital i nya startups”. 

Kommer vi se fler liknande affärer? 

“Ja, jag tror affärer som dessa är absolut nödvändiga för att legacy-bolag (äldre och traditionella bolag) ska kunna fortsätta vara relevanta då de inte själva klarar av att innovera”. 

Vad spår du för utveckling inom svensk fintech? 

“Klarna, iZettle, Trustly, Tink med flera har skapat en enorm talent pool i Stockholm inom just fintech och jag tror bara vi har början av den finansiella revolution som startups leder. Jag längtar efter att se vad bland annat BaaS startups (Banking-As-A-Service Platform) kommer innebära för gammelbankerna när det kommer finnas möjlighet för i princip alla bolag att erbjuda finansiella tjänster”.

Läs mer