E-sporten förtjänar bättre – det här är pinsamt för hela Sverige

Valve e-sport
E-sporten förtjänar bättre – det här är pinsamt för hela Sverige

Foto: TT / Breakit

Tobias Blixt

Reporter

Sverige kan aldrig bli en e-sportsnation när branschen tvingas jobba både i motvind och uppförsbacke.

För den svenska e-sporten var det något enormt stort som planerades i Avicii Arena, som Globen heter nu för tiden. The International, världens största e-sportevenemang med en prispott på över 400 miljoner kronor skulle arrangeras här.

Det var lite av den bekräftelse som e-sportsverige behövde efter att branschen i många år jobbat i kraftig motvind för att bli sedda som en riktig sport –  och som följd jagat medlemskap i Riksidrottsförbundet år efter år.

Men det blev pannkaka av alltihopa. 

Egentligen är det en rätt konstig historia. Spelföretaget Valve är arrangören bakom turneringen The International och har förutom världens största spelbutik Steam även titlar som Dota 2 och Counter-Strike i sitt stall. Att de planerat tävlingen i Sverige har stått klart länge, egentligen skulle den gå av stapeln redan 2020, men pandemin kom i vägen. 

När det nu äntligen var dags så trodde bolaget att allt var så gott som klart. Den 5 augusti skulle tävlingen dra igång, bara lite drygt en månad bort. 

Beskedet som kom igår slog ned som en bomb. Bakgrunden ser ut ungefär såhär:

Eftersom att e-sport nekades inträde i Riksidrottsförbundet, kan inte det jättelika arrangemanget som skulle samlat tiotusentals åskådare klassas som elitevenemang. Därför släpps spelarna i nuvarande läge inte in i landet. Enda räddningen hade varit om inrikesminister Mikael Damberg själv beslutade att ge tävlingen den statusen, men den förfrågan nobbades av ministern. 

Reaktionerna började genast välla in.

“Vi hamnar i någon typ av mellanläge mellan sport och kultur. Ingen vill riktigt ta det under sitt paraply. Det är ett misslyckande när vi för 20 år sedan var först i Europa med e-sporten, vi var pionjärer”, berättade Anton Fagerhem, kommunikationschef på NiP för Breakit.

“Det är så fruktansvärt märkligt för mig, det är som en kniv i ryggen för e-sport men även för Dota-Sverige”, uttryckte sig Jonathan “Loda” Berg, tränare för Alliance till Expressen.

Situationen visar tydligt att något är väldigt fel. E-sporten är enorm idag och om den inte får vara med i Riksidrottsförbundet så måste det gå att lösa på något annat sätt. Sporten, för det är en sport, samlar hundratusentals ungdomar, vuxna och professionella spelare och det pumpas in pengar i den.

Att behandla en sån folkrörelse på det här sättet är verkligen inte okej.

Läs fler artiklar
LÄS MER