Sök

Oskar Hjertonsson säljer resten av Cornershop till Uber

CornershopUbere-handel

FOTO: Flickr/Paloma Baytelman

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Taxibolaget Uber köper resterande hälften av matleverantören Cornershop.

Affären är nödvändig för att förverkliga potentialen, enligt Oskar Hjertonsson.

Hösten 2019 förvärvade Uber majoriteten av aktierna i den verksamhet som Oskar Hjertonsson hade startat 2015 – ett e-handelsbaserat livsmedelsbolag utan eget lager, men med samarbete med flera olika detaljister som användarna kan välja emellan. Bolaget har blivit stort i bland annat Chile och Mexiko.

Nu meddelar Oskar Hjertonsson att Uber köper de aktier som bolaget inte äger sedan tidigare.

“När man bygger en framtid med någon… vid någon tidpunkt måste man göra det all-in. I dag aviserar vi att Uber kommer att förvärva 100 procent av Cornershop. Vi är exalterad över att samarbeta med Dara Khosrowshahi (Ubers vd; reds anmärkning) och Uber-teamet för att bygga bättre lösningar för direkthandel runtom i världen”, skriver han på Twitter (fritt översatt av Breakit).

Han menar att bolagen redan nått goda resultat och exemplifierar här med lanseringen i Brasilien.

“Men för att verkligen frigöra den fulla potentialen i det här samarbetet behöver vi agera som ett bolag”, fortsätter han.

Betalade 16 miljarder för hela bolaget

Enligt dokument som Dagens Industri har tagit del av betalade Uber drygt 4,4 miljarder kronor för halva bolaget när de investerade 2019. 

När de nu köper resterande andel av bolaget betalar de med nyemitterade aktier till ett värde av drygt 12 miljarder svenska kronor.

Totalt betalar alltså Uber 16 miljarder för Cornershop. Det kan jämföras med att Walmart var villiga att betala ungefär 2 miljarder kronor i en affär som stoppades av konkurrensmyndigheter 2018.

Läs mer