Sök

Stefan Löfven röstas ner – regeringen faller

Politik

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Riksdagen röstade ner regeringen.

Det stormar rejält i politiken och regeringen har stått inför hotet att falla. Bakgrunden är att Vänsterpartiet meddelat att de saknar förtroende för regeringen, där konflikten och bakgrunden handlar om ett utredningsförslag rörande fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder. 

Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna har ställt sig bakom ett misstroendevotum.

Under måndagsmorgonen hölls den avgörande omröstningen om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, där han hotas att avsättas, och samtliga 349 ledamöter samlats där en majoritet (175) krävdes för att få igenom misstroendeomröstningen. 

Regeringen har bland annat kritiserat de övriga partiernas agerande och menat att det är ansvarslöst och menat att de saknar en plan för hur Sverige ska styras. KD:s Ebba Buchs dom om regeringen, Löfven och januaripartierna är dock stenhård när hon talar inför omröstningen. 

“Arrogans mot folkviljan är inte ansvar”, säger Ebba Buch. 

“ Vi i Vänsterpartister kommer inte bidra till att montera ner den svenska modellen”, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar. 

Mycket har tytt på att Löfven kommer att fällas och när omröstningen var klar stod det mycket riktigt klart att misstroendeomröstningen gått igenom. 

Resultatet blev 181 ja, 109 nej och 51 avstod. 

Det här är första gången en statsminister tvingats avgå efter en misstroendeomröstning i riksdagen. Det här kan leda till extraval eller att regeringen och Stefan Löfven avgår.

 

Läs mer