Sök

King-veteranernas nya satsning – en robot som gör glass

Bon botFoodtech

Levina Persson och Thomas Hartwig. Mjukglassarna är en genrebild. Foto: Istock/press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Det började med King-medgrundaren Thomas Hartwigs stora intresse för robotarmar. Nu plockar Bon bot in 20 miljoner kronor till sina glassrobotar.

Så här är tanken att det kan gå till. Du sitter på kontoret och blir sugen på en mjukglass. I Bonbots app designar du vilken smak och vilka tillbehör den ska ha, och när den ska hämtas upp. 

Sedan fixar roboten resten och glassen är redo i butiken när du kommer dit. 

Första Bonbot-butiken öppnar i centrala Stockholm till hösten. 

Älskar mat – och teknik

Mjukglass är först ut, men sedan är tanken att även testa andra produkter. 

“Att robotisera restauranger ger väldigt många spännande möjligheter. Det ger personalisering och valmöjligheter på en helt ny nivå. En uppenbar grej som vi kommer lansera relativt snart är kaffe. Som kund kan du vara ute på stan och få en pushnotis att du är tre minuter från Bonbot, och att din favoritkaffe kan vara klar med en gång”, säger Thomas Hartwig, som är medgrundare i bolaget. 

När han lämnade King för två år sedan började han fascinera sig för robotarmar. Det var så idén föddes.

“Jag ringde runt till diverse tillverkare och sa ‘jag heter Thomas och jag vill köpa en robotarm’. Det slutade med att jag fick hem en robotarm till garaget och började fundera på vad jag kunde göra med den”. 

Han har sedan barnsben haft ett stort matintresse och ville kombinera det med teknikintresset. 

Med sig i projektet har han King-veteranerna Levina Persson, Driss Louriagli och Jonas Olofsson. 

Ska ha 100 butiker om ett par år

Kocken Martin Johansson, som grundat Cupcake Stockholm, är den som ska garantera smakupplevelsen och kvaliteten på matvarorna. 

Målet är att ha upp mot hundra butiker om ett par år. 

“Vi har ett mjukvarutänk, vi släpper en beta till hösten och sen lär vi oss vad som funkar efter hand. Vi börjar med Sverige, men målet är att rulla ut snabbt och på sikt finnas globalt. Eftersom vi har investerare i London skulle det kunna bli ett naturligt nästa steg”, säger Levina Persson. 

Att det blev just mjukglass beror enligt gänget bakom Bonbot på att det är enkelt att automatisera. 

“Sedan är mjukglass något som misshandlats ända sedan den uppfanns, med billiga ingredienser. Vi vill leverera en premiumprodukt”, säger Thomas Hartwig. 

Hade fått mer pengar om de hade startat spelstudio

Nu har de fått in 20 miljoner kronor från en rad investerare. King-grundarnas eget investeringsbolag Sweet Capital går in med en del, men leder rundan gör London-baserade riskkapitalbolaget Stride vc, som tidigare investerat i bland annat eventplattformen Hopin, Deliveroo och Linktree. 

Även nordiska fonden Byfounders puttar in pengar liksom Sonos vd Patrick Spence. 

Det låter som det gick smidigt att få in kapital?

“Det blir lätt en ketchupeffekt, men hade vi i det här gänget kommit och sagt att vi skulle starta en spelstudio hade folk troligtvis slängt pengar över oss rakt upp och ner, riktigt så var det inte den här gången”, säger Thomas Hartwig. 

Enligt Levina Persson gjorde pandemin däremot att det var lätt att få till möten eftersom allt skedde digitalt.

“Men vi är svåra att kategorisera, är det robottech, är det foodtech eller är det mjukvara? Det kräver sin investerare för att våga hoppa på”, säger hon. 

Vad ska pengarna räcka till?

“De ska räcka till att bevisa att robortrestauranger är en upplevelse som kunder gillar, och bevisa att vi har en möjlighet att skala vidare”. 

Transparens: Levina Persson är gift med Breakits storägare Fredrik Persson.  

Läs mer