Sök

Breakit-ägaren till attack mot Breakit: ”Förminskar dem till offervilliga våp"

BreakitBreakit Live

Bo Mattsson.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Stark granskning av ett riktigt problem eller ett förminskande av kvinnor? Åsikterna går isär.


Diskussionerna har gått heta i veckan efter att Breakits reporter Johanna Ekström granskat fenomenet “femwashing” och lyft frågan om vad som skaver när startup-killarna cashar in på budskap som ska stärka kvinnors självkänsla. 

Dashl-grundaren Arbilina Nissan var en av flera entreprenörer som tyckte att det fanns ett problem här. Men alla är inte nöjda med den bild som målas upp. Bo Mattsson, mannen bakom riskkapitalbolaget J12 Ventures och även en av Breakits investerare, är kritisk till granskningen. 

“Enklast uttryckt så tror jag inte vi stärker kvinnor genom att förminska dem till offervilliga våp utan eget ansvar och agens eller genom att hjälpa till att driva en tydlig aktivistisk identitetspolitisk agenda. Det är en återvändsgränd av rang”, skriver han i ett mejl till Breakit efter granskningen. 

I Breakit Live, där även börsaktuella Revolutionraces vd Pernilla Nyrensten deltog,  svarar Johanna Ekström på kritiken mot artikeln, där hon ställer sig emot att det ens är den bild som målas upp av kvinnor. 

“Jag tror att vi nog pratar olika språk. Om man tittar på reaktionerna som jag har fått från kvinnor så säger alla tack. Det är ganska talande. Det är kvinnliga entreprenörer som delar det här och känner igen sig. Jag tror inte att de känner att vi gör kvinnor till våp i artikeln, det håller jag inte med om riktigt”, säger hon och fortsätter.

“Men det är jättekul att få höra den sidan också. Det är kul att det skapar debatt.”

Lyssna på hela samtalet i podden.

Läs mer