Klarnas första kvartal: “Exceptionellt momentum” i USA

Klarnafintech

Sebastian Siemiatkowski, vd och grundare Klarna. Foto: Press.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det har varit många nyheter från och om Klarna under de senaste dagarna och på fredagsmorgonen kom ytterligare en: betalteknikbolagets rapport för det första kvartalet.

Rapporten visar att bolagets rörelseintäkterna steg till nästan 3,0 miljarder kronor i det första kvartalet, upp från knappt 2,1 miljarder kronor motsvarande period året innan.

Rörelseförlusten ökade också. Den uppgick till 796 miljoner kronor, att ställa mot 601 miljoner första kvartalet 2020. Längst ned i resultaträkningen hittas ett nettoresultat om -650 miljoner kronor (-460).

Värdet på transaktioner gjorda på Klarnas plattform (det som brukar förkortas GMV) uppgick till motsvarande 157 miljarder kronor, upp från 97 miljarder i fjol. Den utvecklingen drevs av ett “exceptionellt momentum” i USA, skriver bolaget. 

Fördubbling i USA

Och Klarna ger fler ledtrådar om hur det går i USA. Antalet amerikanska konsumenter som använder Klarna uppgick till 17 miljoner i april, en fördubbling från motsvarande tidpunkt i fjol, skriver betalbolaget som även berättar att nedladdningar av Klarna-appen har ökat med 125 procent.

Av rapporten framgår även att kreditförlusterna uppgick till cirka 785 miljoner kronor. Det är visserligen en ökning i absoluta tal (från 692 miljoner första kvartalet 2020), men en minskning om man sätter nivån i relation till de högre intäkterna eller de högre transaktionsvolymerna.

"Klarna fortsätter att aktivt arbeta för att få ner kreditförlusterna”, heter det i rapporten.

Bolaget är vidare tydligt med att det kommer att gå in på nya marknader under 2021, planerna på detta är “långt gångna”. Klarna avslöjar att bolagets tjänst kommer att lanseras i Nya Zeeland nu i maj, och att ytterligare “nyckelmarknader kommer att offentliggöras inom kort”.

Klarna förekom flitigt i gårdagens nyhetsflöde, kanske främst på grund av teknikhaveriet men även tack vare uppgifter om en ny finansieringsrunda.

Läs mer