Sök

Women in tech drar igång satsning för bolag som ska göra världen bättre för kvinnor

Women in tech GothenburgJämställdhetClimate tech

Shreyashree Sanjevi, Greta Braun, Amina Kadribasic, Pooja Sousthanmath, Malin Frithiofsson.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

“De flesta inkubatorer kör med one size fits all, men oftast är det tyvärr one size fits all men”, säger Malin Frithiofsson på Women in tech Gothenburg.

Women in tech Gothenburg vill skapa en jämställd tech-bransch. Nu har de dragit igång en ny satsning för bolag med kvinnliga grundare.  

“Vi funderade på vad det är som gör att det kommer ut så få tekniska lösningar kring kvinnors problem och vad det är som gör att det finns så få kvinnliga grundare”, säger organisationens ordförande Malin Frithiofsson som även är programansvarig på Startup Norway. 

Nu har de därför dragit igång en “venture studio” som är ett program på nio månader. Bolagen matchas ihop med en tekniskt kunnig advisory board som har kunskaper anpassade för den kompetens bolaget behöver.

“Många av de här bolagen är superentreprenöriella i sitt tankesätt, men de har ingen teknisk kompetens. Om vi kan tillföra teknisk rådgivning till den ekvationen så kommer vi ett steg närmare att få ut de här lösningarna och produkterna”, säger Malin Frithiofsson. 

Ska göra världen bättre för kvinnor

Kriteriet för att få komma in i programmet är att bolaget ska göra något som gör världen bättre för kvinnor. 

“När vi gick ut med det här trodde vi inte alls att det skulle bli så stort gensvar, vi funderade på om vi skulle hitta tillräckligt intressanta bolag över huvud taget. Nu har vi nästan ångest över att vi inte hinner med alla som sökt”, säger Malin Frithiofsson och fortsätter:

“Att intresset har varit så stort är ett tecken på att det här behövs. Man behöver se den här typen av grundare på ett annat sätt. De flesta inkubatorer kör med ‘one size fits all’, men oftast är det tyvärr ‘one size fits all men’. Vi har till exempel inga krav på hur långt de ska ha kommit, utan vi ser bara potentialen”. 

Hoppas på ekonomiskt stöd

Allt arbete sker i nuläget ideellt men Women in tech Gothenburg hoppas få ekonomiskt stöd från Jämställdhetsmyndigheten. 

Rådgivarna är tekniskt kunniga kvinnor som bolaget hittat i sitt nätverk, och även där har intresset varit så pass stort att de fått införa en väntelista. 

I nuläget har 20 bolag ansökt om att få vara med i programmet och de har nu öppnat upp för att bolag utanför Göteborg också kan söka.

“Av de bolag som har sökt finns allt från hur man gör det enklare för kvinnor att välja arbetsplatser som är bra för dem, till att hjälpa kvinnor med digitala hälsoprogram efter att man fött barn. Det är mycket spännande som kommit in och vi vill att alla de här produkterna ska finnas”. 

I nuläget har tre bolag plockats in i programmet, varav två är offentliga. 

De är Meela som tagit fram en algoritm som matchar människor med rätt typ av psykolog eller terapeut, och Femcares som tar fram en digital tjänst som ska guida kvinnor genom klimakteriet. 

De har fått sju till åtta rådgivare var. 

Målet är att ha åtta bolag i programmet samtidigt. På sikt är förhoppningen också att det ska göra det lättare för de bolag som vill ta in kapital.

Läs mer