Nytt bakslag för bitcoin – viktig region skärper straffen

BitcoinKryptovaluta

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

De senaste månaderna har Kina skärpt tonen mot kryptovalutor i allmänhet, och bitcoin i synnerhet. Nu kommer nya besked i samma riktning.
Företag kan bli av med sitt tillstånd om de engagerar sig i utvinning.

Myndigheter i Inre Mongoliet, en region i norra delen av Kina, har i dagarna aviserat stränga straff för bolag eller personer som på något sätt befattar sig med utvinning av bitcoin, rapporterar CNBC. 

Kina står för en stor del av världens bitcoinutvinning och just Inre Mongoliet står för en stor del av den kinesiska utvinningen. Det finns i media uppgifter om att regionen stått för cirka 8 procent av den totala bitcoinutvinningen.

Bitcoin en energibov 

Men utvinning av bitcoin slukar som bekant mycket energi när sammankopplade datorer försöker lösa komplicerade mattetal för att skapa nya enheter av kryptovalutan.

De nya beskeden från den kinesiska regionen ska ses mot bakgrund av att Inre Mongoliet inte nådde de kinesiska regimens energisparmål för ett par år sedan och regionen fick krav på sig att hitta sätt att effektivisera. 

Redan i mars rapporterade flera medier att Inte Mongoliet slagit ned på kryptoaktiviteter. De straff som nu annonserats innebär att teleoperatörer eller internetfirmor kan bli av med sina tillstånd om de upplåter sina nät till kryptoutvinning.

Myndigheterna hotar även med stränga straff för enskilda personer som tvättar pengar via kryptovalutor. 

Kursen under press

Nyligen dagen kom det också uppgifter om att flera kinesiska firmor inom bitcoin planerar att flytta sin utvinning till USA, där elpriserna generellt är högre än Kina, på grund av myndigheternas hot om sanktioner.

Priset på bitcoin har under senaste veckorna varit mer volatilt än vanligt och under starkt press, bland annat på grund av myndigheters mer hårda ton samt efter besked från Tesla om att konsumenter trots allt inte kommer att kunna använda sig av bitcoin för att köpa en bil av bolaget.

Natten mot onsdagen har priset dock varit stabilt och kryptovalutan noteras strax under 40.000 dollar.

Läs mer