Carl Pei utsatt för kryptobedragare – kapade stjärnentreprenörens Twitter

NothingKryptovalutaKryptobluff

Carl Pei. Foto: Press / Skärmklipp

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vädjar till följarna på Twitter att inte skicka någon kryptovaluta.

Den svenske entreprenören Carl Pei blev ett välkänt namn i samband med att han lanserade mobilmärket OnePlus. Men i oktober förra året meddelade Carl Pei att han skulle lämna bolaget för att dra igång en helt ny satsning inom konsumentprodukter inom smart hårdvara – en satsning som fått namnet Nothing. 

Bolaget har bland annat Google Ventures som investerare, liksom ett antal tunga affärsänglar.

Men ska Nothing också ägna sig åt kryptovalutor? Den frågan ställdes sig nog några när grundaren Carl Pei under tisdagen till synes twittrade ut att bolaget skulle lansera NothingCoin som baserades på blockkedjan Etherium.

“Mitt bolag Nothing är glada att kunna utannonsera sitt första projekt inom krypto!”, löd tweeten.

Allt man behövde göra för att ta del av den ny valutan var att skicka sina egna ETH till bolaget för att konvertera dem.

Vanligt att kryptobluffare utnyttjar kändisar

Men som vanligt när det gäller krypto och Twitter så gäller det att vara skeptisk. Snart började mängder av användare svara att kontot antagligen var hackat och att det rörde sig om en bluff. 

Det är inte ovanligt att kryptobluffar använder sig av kända namn för att lura människor och på Twitter har konton hackats tidigare i just detta syfte och kändisar som Kanye West, Elon Musk och Bill Gates har alla drabbats.

Och det tog inte heller lång tid innan tweeten som såg ut att komma från Carl Pei också hade raderats.

Nu har Oneplus- och Nothing-grundaren själv kommenterat händelsen på Twitter. Där det visade sig att någon hade hackat profilens konto på tjänsten IFTTT, vilket är en tjänst som erbjuder användare att bygga olika funktioner som kan kopplas till andra appar. 

“Snälla skicka inte någon ETH eller personlig info till kryptobolag som utger sig för att vara Nothing. Jag har raderat alla tredjepartsappar som funnits anslutna till min Twitter”, skriver den riktiga Carl Pei på Twitter.

Läs mer