Svensk techstjärna jagas av amerikansk företagspirat

Qlick

Lars Björk, vd och storägare i Qlick. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Lundabolaget Qlik kan komma att säljas i en mångmiljardaffär. IBM och Oracle pekas ut som potentiella köpare.

Förra året utsågs Qlik till ett av världens mest innovativa tillväxtbolag av affärstidningen Forbes. Bolaget grundades 1993 i Lund och leds av svensken Lars Björk. Idag omsätter bolaget drygt 5 miljarder kronor och huvudkontoret har flyttats till Philadelphia men fortfarande ligger merparten av utvecklingen kvar i Lund där bolaget har runt 500 anställda ingenjörer.

Bakom framgångssagan Qlik ligger en teknik för att analysera stora datamängder. Qlik har tagit fram ett verktyg, Qlikview, som blivit en riktig storsäljare.

Qlik är sedan snart sex år tillbaka noterat på Nasdaq-börsen men frågan är hur länge till. Igår klev nämligen den högprofilerade aktivistfonden Elliott in som storägare i bolaget. Av ett dokument som skickats in av hedgefonden till amerikanska Finansinspektionen, SEC, framgår att man byggt upp en position på närmare 9 procent av aktierna i Qlik. Det är en investering på motsvarande nästan 2 miljarder kronor.

En talesperson för Elliot uppger dessutom för Breakit att fonden ”inlett samtal med Qliks ledning om möjligheter att öka aktieägarvärdet, inklusive en potentiell försäljning av företaget och andra strategiska åtgärder”.

Nyheten fick Qlik-aktien att lyfta med drygt sju procent på Nasdaq-börsen.

Det är en riktigt tungviktare som Qlik-ledningen nu fått in som blåslampa. Elliott har grundats av den amerikanska finansprofilen Paul Singer och förvaltar runt 250 miljarder kronor för sina investerare. Tidigare har Paul Singer och hans hedgefond Elliott gått in i IT-bolag som Novell, Riverbed Technology och BMC Software och sett till att de i ett senare läge sålts.

”Vi tror att Elliott kan driva fram en försäljning till exempelvis IBM eller Oracle”, skriver investmentbanken William Blair i en analys av nyheten.

Fortsättning lär följa.

Läs mer