Klarna-chefens varning: "Extremt överhettat"

Klarnafintech

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd för Klarna. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Klarna vill avvakta med sin börsnotering.

Aktiemarknaden är “extremt överhettad”, säger Sebastian Siemiatkowski som vill ha rakare regler för finanssektorn.

I en färsk intervju med den brittiska finanstidningen Financial Times, FT, som Klarnas vd ger sin syn på temperaturen på börsen och vad det kan betyda i fråga om en börsnotering för hans fintech-jätte. 

"Jag skulle helst inte vilja börsnotera bolaget på en marknad som är så pass överhettad som nu. Det skulle vara trevligt att komma in när förutsättningarna är lite mer sansade”, säger han till FT och spår samtidigt ett börsfall under hösten. 

Det har länge spekulerats i huruvida aktierna i Klarna ska noteras, och i så fall på vilken börs. Med tanke på Klarnas värdering skulle en sådan notering vara en fjäder i hatten för vilken marknadsplats som helst i världen och det är ingen vågad gissning att Sebastian Siemiatkowski och Klarna redan nu blir flitigt uppvaktade av de stora börserna i världen. 

Bankerna kan börja flytta till Storbritannien efter Brexit

Av artikeln framgår att Klarna har, eller har haft, Londonbörsen som en av kandidaterna. Det är möjligen också därför Sebastian Siemiatkowski passar på att göra ett utspel i samband med den brittiska prestigetidningen: nu när Storbritannien har gjort sig fritt från EU har nationen en chans att göra om reglerna för finanssektorn och på så sätt locka till sig ännu fler fintechbolag. 

“Folk har väntat sig att bankerna kommer att flytta härifrån. Jag tror att det kan bli tvärtom”, säger han till tidningen.

I detta sammanhang säger han också att han föredrar “riskbaserade” regler framför detaljstyrning, och då särskilt på områden som kundkännedom och penningtvätt.

“Det finns den typ av möjligheter för Storbritannien nu, att gå igenom regleringen och verkligen titta på de regler som är för detaljerade”, säger han. 

Vill se bättre regleringar

Utspelet kommer bara någon månad efter att det via Dagens Industri blivit känt att Klarnas branschkollega Trustly skjuter upp sin börsnotering efter krav från Finansinspektionen om att bolaget måste göra kontroller för kundkännedom. Och det är inte första gången Sebastian Siemiatkowski är inne på temat att regler i finanssektorn bör göras om.

“Det är extremt detaljerade regler som reglerar exakt vilka frågor du måste ställa. För det första fungerar det inte. Det här kom ju till efter 11 september-attackerna för att stoppa terrorism. Men vet ni hur lätt det är att komma runt det? Det räcker med ett falskleg. Tror ni inte terroristerna har falskleg?”, sade Klarnas vd i Breakit Live i slutet av april. 

I FT-artikeln spelar han även ned det eventuella hotet från att techgiganter Google och Apple ger sin in i finansbranschen. De håller ju redan på med “2.000 miljoner” saker. 

“Man kan bli bra på några saker, men det är väldigt tufft att bli bra på allt”, säger Klarna-chefen. 

Läs mer