Sök

Annonssamarbete med TELIA

Få har ställt om arbetssätten trots ny teknik – här är 3 viktiga saker ni behöver ta tag i nu

TeliaDigitalisering

Ebba Arnborg

Trots att möjligheterna att arbeta digitalt är större än någonsin har få ställt om sitt arbetssätt, visar en ny undersökning från Telia. Läs expertens tips på hur du som företag navigerar bäst i ett nytt, digitalt affärslandskap.


För tredje året i rad har Telia låtit undersöka exakt hur digitala företag med upp till 500 anställda verkligen är. Resultaten av årets undersökning visar att den digitala klyftan ökar mellan de som ligger i framkant och de som knappt kommit ur startblocken.

”Det finns en övergripande, positiv utvecklingstrend i digitaliseringsfrågan. Samtidigt har vi svenskar en tendens till att bli självgoda, som gör att vi faktiskt inte tar frågan på det allvar som krävs”, säger Daniel Stark, strategi- och affärsutvecklingschef på Telia. Han efterlyser en bred uppslutning för att hjälpa fler företag framåt i sin utveckling:

”Det finns goda exempel på företag som har använt digitaliseringen till sin fördel, som Klarna och Spotify, men den största delen av vårt företagssamhälle består av små och medelstora företag – det är ju de som ska bli nästa stora framgångsföretag! Jag skulle önska att alla ser det som sin uppgift att bidra till utvecklingen, från enskilda företagare till samhället i stort, på samma sätt som vid hem-PC-reformen för 30 år sedan behöver vi hjälpas åt för att nå nästa steg.”

Samla all it och kommunikation och spara tid och pengar – här kan du boka kostnadsfri rådgivning!

Ledarskapsutmaningar

Ett område där Sverige har ett försprång redan i dag, enligt Daniel, är inom ledarskap och organisation:

”Eftersom vi är vana att ta eget ansvar och arbeta med platta organisationer passar det digitala ledarskapet oss svenskar rätt bra. Det kan ta oss lite tid att komma fram till samsyn i en fråga, men när det väl är klart kan vi agera snabbt.”

Samtidigt innebär ett allt mer datadrivet arbetssätt att våra arbetsuppgifter blir mer föränderligare över tid, vilket ställer nya krav på ledarskapet.

”Framtidens ledarskap kommer att kräva mer transparens och tillit, och vi måste sätta starka, gemensamma mål att arbeta mot. Den ökade möjligheten till att arbeta var och när som helst kan vara väldigt bra, till exempel som småbarnsförälder som behöver hämta tidigt på förskolan och jobba igen ett par timmar på kvällen, men som chef måste jag också värna gränserna så att inte mina medarbetare jobbar för mycket. Det handlar om att arbeta fram bra policys som ramar in den flexibilitet som digitaliseringen möjliggör.”

Gör det enklare att få tekniken att fungera ihop, genom att samla all it och kommunikation. Här kan du boka kostnadsfri rådgivning!

Tre smarta tips:

För alla företagare som känner att de inte riktigt har börjat dra verklig nytta av den tekniska utvecklingen har Daniel tre tips:

1. Börja redan i dag – och plocka de lågt hängande frukterna
Det krävs inte hårt arbete och dyra managementkonsulter för att plocka de lågt hängande frukterna, som snabbt ger effekt och gör skillnad: exempelvis en mobil arbetsplats kräver bara vettigt internet och en billig, standardiserad molntjänst. Eller automatisera processer som tar tid, till exempel fakturahanteringen.

2. Utbilda medarbetarna
När ni vet vad ni vill uppnå och vilka verktyg som ska användas, se till att alla medarbetare får rätt utbildning för att kunna implementera det nya arbetssättet.

3. Hitta det som skapar värde för dig och dina kunder
Låt inte frågan ta över, digitalisera smart genom att fokusera på det som skapar värde för dig och dina kunder. Testa olika tjänster i begränsad form, till exempel genom prenumeration, och skala upp när du hittar det som fungerar bäst för just ditt företag.

Samla all it och kommunikation och spara tid och pengar – här kan du boka kostnadsfri rådgivning!

Läs mer