Sök

Annonssamarbete med Swedbank

Här är finalisterna i årets Swedbank rivstart – och du är välkommen till finalen (och kan rösta på din favorit)

Swedbank

Ebba Arnborg

Nu är de fem finalisterna i Swedbank rivstart klara, tävlingen som vill hylla företag som vill göra världen bättre och som i år sätter fokus på hållbar omställning. Den 26 maj får de pitcha sina idéer för juryn, som består av tunga entreprenörer som Deqa Abukar, Peter Carlsson och Alexander Pärleros – och du är välkommen!

Hållbar omställning är temat när Swedbank för tredje året i rad anordnar Swedbank rivstart, tävlingen som vill hylla företag som vill göra samhället och världen lite bättre.

Nu är anmälan till årets tävling stängd, och från de drygt 900 tävlingsbidragen har fem finalister valts ut. 

Fredrik NIlzén

"Det var fantastiska bidrag som vi i urvalsjuryn hade att välja mellan. Och en stor bredd som speglar att hållbarhetsarbete innefattar flera aspekter. Efter två dagars hårt arbete hade vi fått fram de fem finalisterna", säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank och ordförande i urvalsjuryn.

Alla finalisterna får ett skräddarsytt affärsutvecklingsprogram under tre månader. Dessutom vinner de mellan 150 000 och 500 000 kronor. 

Nytt för i år är kategorin Folkets röst, där ytterligare 250 000 kronor går till folkets favoritomställning bland de fem finalisterna. Läs mer om varje finalist och rösta här!

Den 26 maj kl. 19-20 är det dags för den livesända finalen – och du är inbjuden att delta digitalt. Missa inte det – läs mer om finalen här!

Final den 26/5 kl. 19-20 – ur programmet:

Finalisterna pitchar sina idéer om hur deras bolag ska bli mer hållbara inför en namnkunnig jury. Vi får se juryns rangordning av de fem finalisterna och höra deras motiveringar till hur de har placerat företagen från plats 1 till 5.

I programmet får vi även möta Pelle Almqvist, som varit jurymedlem för Swedbank rivstart tidigare år men framför allt är sångare i The Hives, ett av världens största liveband. Han berättar om den omställning som The Hives har gjort med sin digitala turné. 

Lisen Bratt

Missa inte heta finalen – läs mer om den och hur du tittar på den här!

En av årets jurymedlemmar är Lisen Bratt Fredricson, entreprenör inom ridsport som driver Grevlundagården, hon säger att hon ser fram emot att bli inspirerad på finalen:

"Det jag ser fram mot i finalen är att se en vinnare, det är alltid härligt att se en vinnare. Jag tycker att man ska titta på finalen för att bli inspirerad, det här ger ringar på vattnet till tusentals företag,” säger hon.

Här är årets fem finalister:

CoolSaver
Erbjuder en energibesparingslösning för kyl, frys och aircon som kan bidra till minskat servicebehov samt ökad hållbarhet på mat och växter. 
Läs mer och rösta här!

MonthlyCup AB
Företagets menskoppar ger kvinnor över hela världen möjlighet att använda färre engångsprodukter som både belastar miljön och den egna plånboken.  
Läs mer och rösta här!

Nordic Crown
Erbjuder funktionella barnvagnar och barnprodukter, med en strävan mot låg klimatpåverkan och som även ska kunna återvinnas i ett cirkulärt produktflöde. 
Läs mer och rösta här!

Outdoor Buddies AB
Hyr ut kläder och utrustning till friluftsliv för minskade inköp av friluftsprodukter som används vid enstaka tillfällen. Ger fler möjlighet till naturupplevelser.  
Läs mer och rösta här!

Pure Act AB
Erbjuder ett enkelt, tids- och kostnadseffektivt verktyg som kan hjälpa företag att strukturera sitt hållbarhetsarbete och bygga en hållbarhetsstrategi. 
Läs mer och rösta här!

I juryn sitter:

• Alexander Pärleros, entreprenör, driver bland annat Framgångspodden
• Deqa Abukar, entreprenör, medgrundare av Bling Startup
• Kajsa Leander, entreprenör och äppelodlare, driver Berga Bruk
• Lisen Bratt Fredricson, entreprenör inom ridsport, driver Grevlundagården
• Noel Abdayem, entreprenör och grundare av The Humble Co
• Paul Svensson, krögare, programledare och kokboksförfattare
• Peter Carlsson, vd och grundare Northvolt AB
• Richard Båge, medgrundare och koncernchef Mediaplanet
* Jens Henriksson, VD och koncernchef för Swedbank

Missa inte finalen – läs mer om den och hur du tittar på den här!

Läs mer