Sök

Deras nya startup Ansvar Säkerhet ska stoppa svartjobb – dissar techjättarna: “Extremt aningslösa”

Ansvar SäkerhetByggbranschen

Foto: Pressbilder på Louise Brown (till vänster) och Jessica Löfström. Bakgrund: Tomas Oneborg / SvD / TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Tiotusentals byggjobbare lever under slavliknande förhållanden i Sverige – hitlockade av ljusskygga företag.

Nu drar serieentreprenören Jessica Löfström och anti-korruptionsexperten Louise Brown igång ett bolag som ska städa upp i branschen, med hjälp av dataanalys.

Entreprenören Jessica Löfström har lång erfarenhet från byggbranschen, efter att hon grundat bemanningsföretaget Expandera Mera och drivit upp det till runt 100 miljoner i omsättning.

Hennes nya bolag heter Ansvar Säkerhet och tar sig an byggbranschens kanske värsta problem: Oseriösa företag som utnyttjar svart arbetskraft.

“Jag har varit på mängder av möten genom åren där jag och andra likasinnade har frågat oss: Hur får vi bort de kriminella från branschen?”, säger Jessica Löfström.

En sådan likasinnad är Louise Brown, vd på Ansvar Säkerhet. 

I Sverige har vi ett jätteproblem med oseriösa aktörer

Hon har en lång karriär bakom sig som bland annat ordförande för Transparency International. Hon har också hjälpt SVT:s Uppdrag granskning med flera tunga avslöjanden.

“Om vi tittar internationellt så ligger byggbranschen i topp vad gäller mutor och korruption. Även i Sverige har vi ett jätteproblem med oseriösa aktörer och beställare som verkligen behöver hjälp med granskning. Det har varit ett enormt fokus på klimat inom hållbarhet, men nu kommer nästa steg som är det sociala ansvaret. Där kommer vi in”, säger Louise Brown.

"Lever i praktiken som slavar" 

Arbetsmiljöverket har i flera granskningar visat att byggbranschen har stora problem med oseriösa arbetsgivare.

Problemet går kortfattat ut på att de företag som beställer ett byggprojekt inte har koll på kedjan av underleverantörer som gör jobbet på marken.

Senast i april visade ett tillslag mot 60 arbetsplatser runtom i landet att 25 av 200 arbetare vistades i Sverige illegalt.

“Om du åker ut till ett bygge och kollar är det ofta helt andra arbetare där än vad som står i dokumenten. Då hittar du ofta personal som är här illegalt, jobbar för 20 spänn i timmen och bor 30 pers i en etta med madrasser på golvet. De lever i praktiken som slavar. Om de skadar sig på jobbet får de ingen sjukpenning, utan hamnar på gatan i hemlandet”, säger Jessica Löfström.

Jagar data i Ukraina

Ansvar Säkerhet hjälper nu byggherrar bli kvitt svartjobbet.

För att lyckas med det krävs en kombination av fältarbete och digitaliserad dataanalys.

“Vi hjälper till med att ställa krav innan upphandlingar, med att göra bakgrundskontroller av företag och vi gör också inspektioner ute i fält. Just bakgrundskontrollerna är helt avgörande för att kunna ta reda på om en underleverantör har seriösa ägare. Men för att lyckas med den analysen måste du veta exakt vilka datapunkter du ska leta efter i offentliga register i Baltikum, Polen, Ryssland och Ukraina. Det varierar mycket från land till land och är väldigt komplext”, säger Louise Brown.

Här arbetar bolaget med att digitalisera flödet och kunna göra analysen automatisk.

“Att göra en ordentlig granskning av ett bolag med säte i annat land än Sverige, det tar 10 timmar om du gör det manuellt. Det vi nu håller på och bygger ska digitalisera analysprocessen, så att det går mycket snabbare”, säger Jessica Löfström.

Jag tror tyvärr att de är extremt aningslösa

Idag pågår flera stora byggprojekt i Sverige med resursstarka techbolag som beställare. Det är alltifrån Microsofts enorma serverhall utanför Gävle till svenska Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Jessica Löfström säger att det vore fantastiskt om just techbolagen gick i bräschen för kampen mot svartjobb.

“Men jag tror tyvärr att de är extremt aningslösa. De borde nog göra lite mer omvärldsbevakning. Om de tänker att just deras jätteprojekt skulle vara en vit bubbla där det inte finns svart arbetskraft, då tänker de fel. Det här är ett så omfattande problem att det finns överallt och är inbyggt i systemet”, säger hon.

Läs mer