Optimism bland butiker och e-handlare: "Kämpat oförtrutet i över ett års tid"

e-handel retail
Optimism bland butiker och e-handlare: "Kämpat oförtrutet i över ett års tid"

Karin Johansson, vd Svensk Handel. Foto: TT/Press

Finwire / Breakit

"E-handlare tror att de nya kunderna är här för att stanna."

Framtidsindikatorn i handeln ökar i maj och för första gången på flera år ser sällanköpvaruhandeln positivt på framtiden, vilket även spiller över på partihandeln.

"Svenska handlare har kämpat oförtrutet i över ett års tid. Därför är det mycket glädjande att vi nu ser att den vaccinerade befolkningen återvänder till sällanköpsvaruhandeln, som tror på bättre tider under kommande sommarmånader och för första gången på flera år ser positivt på framtiden", säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

För butikshandeln som helhet ökar framtidsindikatorn till 99,5 och är därmed nära den neutrala nivån 100. Inom e-handeln minskar förväntningarna något till 116,3.

"Pandemin har fört med sig att allt fler svenskar allt längre upp i åldrarna introducerats till näthandel och månadens Handelsbarometer indikerar att e-handlare tror att de nya kunderna är här för att stanna. Att optimismen minskar något var väntat, då allt fler känner sig trygga med att besöka fysiska butiker igen, säger Karin Johansson.

Läs fler artiklar
LÄS MER