Elon Musks bitcoin-diss har kostat 3060 miljarder kronor – hittills

Tesla Kryptovaluta
Elon Musks bitcoin-diss har kostat 3060 miljarder kronor – hittills

Elon Musk. Foto: TT

Finwire / Breakit

Bitcoin och kryptomarknaden skakar till av Teslas u-sväng.

Kryptomarknaden har tappat rejält i värde de senaste två dagarna efter att Teslas vd Elon Musk twittrat att företaget stoppar köp av bilar med bitcoin.

Precis innan Musks uttalande var värdet på hela kryptomarknaden runt 2,43 biljoner dollar, skriver CNBC med hänvisning till data från Coinmarketcap. Några timmar senare hade värden på cirka 365 miljarder dollar (motsvarande 3.064 miljarder kronor) raderats ut.

Bitcoin handlas under fredagsmorgonen kring 49 300 dollar, vilket är första gången under 50 000 sedan 24 april och klart lägre än priset på drygt 57 000 dollar i onsdags. Trots det är kryptovalutan upp över 400 procent under det senaste året.

Tesla aviserade i februari att man hade köpt bitcoin för 1,5 miljarder dollar och att man planerade att acceptera kryptovalutan som betalning. Nu vänder dock Tesla i frågan kring betalningar då man oroar sig för den snabbt stigande användning av fossila bränslen för så kallad bitcoin mining och transaktioner.

Tesla planerar emellertid inte att sälja några bitcoin och man avser att använda den digitala valutan för transaktioner så fort det sker ett skifte till mer hållbar energi. Elbilstillverkaren tittar även på andra kryptovalutor som använder en bråkdel av energin i förhållande till bitcoin.

Läs mer

4 saker Peter Carlsson lärde sig av att jobba nära Elon Musk (och en grej han inte tänker göra)

Elon Musk säger att Tesla troligtvis ska börja acceptera bitcoin igen

Historiskt skifte – Tesla gasar förbi bilens uppfinnare i USA

Läs fler artiklar
LÄS MER