Rugvistas första rapport efter börsdebuten: "Fantastisk start"

Rugvistae-handel

Michael Lindskog, VD för RugVista

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Växer kraftig – men varnar för tuffa utmaningar under året.

Matthandlaren Rugvista har släppt sin första kvartalsrapport som noterat bolag och den visar att e-handelsbolaget växer kraftigt. Vd Michael Lindskog varnar samtidigt för att resten av året kan bli tuffare.

Omsättningen under det första kvartalet uppgick till 205 miljoner kronor, en tillväxt på 85 procent. Bruttomarginalen steg med drygt 4 procentenheter till nästan 65 procent under perioden.

“Vi har verkligen haft en fantastisk start på 2021 men vi är ödmjukt medvetna om de utmaningar vi står inför under resten av året”, säger bolagets vd Michael Lindskog i rapporten.

Restriktionerna ställer till problem

Han skriver vidare att konsekvenserna av covid-restriktioner gör att bolaget inte kan öka sitt lager i önskad takt. Dessutom uttrycker Rugvista-chefen osäkerhet kring hur e-handelskonsumenterna kommer att bete sig när samhällena öppnar upp igen. Och eftersom försäljningen lyftes när mattköparna satt hemma i fjol kommer bolaget att möta starka jämförelsetal under resten av året. 

“Starten på andra kvartalet har dock varit lovande med en tillväxt som ligger väl i linje med vår långsiktiga målsättning. Vi förväntar oss att den ökande takten på migrering från fysisk till digital handel kommer gynna oss även efter att pandemin är över”, skriver Rugvistas vd.

Rörelseresultatet mer än fördubblades till 40 miljoner kronor under årets tre första månader. Marginalen steg från nästan 16 procent till 19,4 procent.

Stark kursutveckling

Rugvistas aktie noterades på marknadsplatsen First North den 18 mars tidigare i år. Teckningskursen i erbjudandet som föregick noteringen låg på 125 kronor. Sedan dess har den handlats upp till nivåer strax under 170 kronor. Bolaget har ett marknadsvärde om 3,5 miljarder kronor inför att aktiemarknaden ska öppna på onsdagen. 

Rugvista grundades av Malmö-entreprenören Hossein Sadr för 16 år sedan, då under namnet Carpetvista. Idag räknas bolaget som en av världens största matthandlare på nätet. Största ägare idag är investeringsbolaget Litorina med nästan 18 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

Läs mer