Dogecoin studsar upp och ner efter Elon Musks utspel

KryptovalutaDogecoin

Elon Musk. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Teslas vd och grundare Elon Musk har varit i farten igen och återigen är det kryptovalutan Dogecoin, en gång startat som ett skämt, som varit i centrum för hans upptåg.

Det började i lördags när Elon Musk medverkade i den klassiska amerikanska humorshowen Saturday Night Live, eller SNL. Under programmet hann Elon Musk först kalla sig “the Dogefather” men även beteckna själva valutan som “a hustle”. Det senare fick kryptovalutan att tappa cirka 30 procent av sitt värde under kort tid och den handlades tidvis klart under 50 cent i samband med humorprogrammet, rapporterar flera amerikanska medier. 

I programmet ylade Elon Musk även “To the moon”, en fras som brukar användas av Dogecoin-entusiaster som vill driva upp värdet av valutan. 

Men frågan är om inte Elon Musk även hade något annat i åtanke. För några timmar senare kom nyheten att Elon Musks rymdbolag Space X ska lansera “DOGE-1 Mission to the Moon” - ett projekt som ska gräsrotsfinansieras och som enligt beskeden accepterar Dogecoin som betalning. 

Vad detta projekt exakt går ut på, eller om det överhuvudtaget är seriöst menat, är i skrivande stund något oklart. De amerikanska mediauppgifterna gör i alla fall gällande att ett bolag som heter Geometric Energy Corporation ska skjuta upp en Falcon 9-raket som ska bära en 40 kilo tung satellit. Projektet ska enligt en chef för Space X utgöra grunden för handel mellan olika planeter. Breakit får återkomma i ämnet. 

Dogecoin har hursomhelst tagit igen lite av det värde som förlorades under SNL-programmet och på måndagsmorgonen svensk tid kostar en dogecoin nästan 0,54 amerikanska dollar. 

Dogecoin lanserades som ett skämt för sju, åtta år sedan och namnet (som uttalas på många olika sätt) anspelar på meme-karaktären Doge som är en japansk hund. Valutan har, bland annat med draghjälp från Teslas vd, ökat enormt i popularitet under det senaste året och tillhör nu skaran av de största kryptovalutorna i världen.

Läs mer