Vivino vann mot Systembolaget – Kinnevik kan jubla

Kinnevik Vivino e-handel
Vivino vann mot Systembolaget – Kinnevik kan jubla

Giorgi Ganev, vd Kinnevik. Foto: Press.

Martin Hävner

Reporter

Det danska vinbolaget Vivino vann mot Systembolaget och får fortsätta med sin e-handel på den svenska marknaden, mycket tack vare att flaskorna skickas från Danmark.

Systembolaget drog Vivino inför rätta med anklagelser om verksamheten stred mot monopolet. Men domstolen tyckte alltså annorlunda,

“Av central betydelse för den bedömningen har varit att Vivino bedriver sin verksamhet från ett annat land inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Vivino får därför fortsätta att marknadsföra vin för försäljning och hemleverans till svenska konsumenter”, heter det i domen som kan överklagas.

"Gigantisk marknad"

Vivino brukar kallas världens största onlinenätverk om vin och appen lanserades 2010. Även om Sverige inte är Vivinos största marknad så drar Kinnevik troligen en mindre lättnadens suck efter domstolsutslaget. Investmentbolaget på Skeppsbron i Stockholm investerade nästan 600 miljoner kronor i Vivino så sent som i februari.

”Vivinos adresserbara marknad är gigantisk och bolaget har tagit positionen som det självklara valet för vinkonsumenter världen över", sa Georgi Ganev, vd på Kinnevik i samband med investeringen.

Läs fler artiklar
LÄS MER