Facebook har hamnat under lupp hos tyska konkurrensmyndigheter

Facebook har hamnat under lupp hos tyska konkurrensmyndigheter

Foto: Paul Sakuma/AP

Johanna Ekström

Reporter

De tyska myndigheterna kan ha hittat en nytt sätt att komma åt sociala medier-jätten.

Det tyska konkurrensmyndigheten Bundeskartellamt utreder just nu Facebook, och vad man anser vara oskäliga användarvillkor på det sociala nätverket. 

Enligt myndigheten är det svårt för användarna att förstå den delen av Facebooks villkor där man godkänner att företaget samlar in data som sedan används till riktad reklam, skriver tidningen Fortune.

I ett uttalande skriver myndigheten att det finns “betydande tvivel kring förfarandet, inom ramen för den nationella datalagstiftningen”. Samt att om det går att hitta ett sådant samband så kan Facebook också bryta mot konkurrenslagstiftningen - eftersom företaget har en så dominerande ställning på marknaden.

Enligt Fortune är det här ett nytt grepp från de tyska myndigheterna för att komma runt det faktum att Facebook enbart anser sig vara skyldigt att följa datalagstiftningen på Irland, där man har sitt europeiska huvudkontor.

Genom att istället åberopa konkurrenslagstiftningen kan man indirekt komma åt Facebooks användarvillkor.

En talesperson för Facebook skriver i ett uttalande att företaget följer lagarna samt att man ser fram emot att svara på myndighetenas frågor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER