Avkylning i techbranschen? Nya siffror vittnar om motsatsen

Breakit - Avkylning i techbranschen? Nya siffror vittnar om motsatsen

Johanna Ekström

Reporter

Miljarderna har snarare regnat över startups i Europa och Israel i år.

Darriga riskkapitalister, skakiga börser och nedåtrundor. De senaste månaderna har det pratats om en techscen på avkylning - inte minst i USA där statistik också visat att investeringarna minskade förra året.

Därför kan den sammanställning som sajten Tech.eu gjort kanske komma lite som en överraskning. För i Europa och Israel har viljan att investera i startupbolag snarare ökat.

Tillsammans har europeiska startupbolag fått in drygt 24 miljarder kronor i kapital under januari och februari, vilket kan jämföras med drygt 18 miljarder för samma period förra året. Totalt har 527 rundor stängts - mot 204 vid samma tid 2015.

Den största ökningen har skett i såddrundor på upp till en halv miljon euro, motsvarande drygt 4,6 miljoner kronor, samt  i rundor på mellan 1 och 5 miljoner euro (ungefär 10 till 50 miljoner kronor).

Även de riktigt stora investeringarna på över 180 miljoner kronor har ökat, från 20 till 32 stycken hittills i år.

Sett till flest andel avslutade rundor hamnar Sverige på en fjärdeplats efter Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

Men när det kommer till storleken på investeringarna hamnar Storbritannien högst upp på listan med 8 miljarder kronor investerade. På andra plats kommer Israel med 5,5 miljarder kronor. Sverige hamnar på plats sex efter Schweiz.

Det enda svenska bolaget som kvalar in på topp 20-listan över de bolag som tagit in mest kapital är spelbolaget Starbreeze, som fick in 344 miljoner kronor i januari av ett koreanskt spelbolag.

Läs fler artiklar
LÄS MER