EU:s besked efter Spotifys anmälan: Apple bryter mot konkurrenslagarna

Spotify Apple
EU:s besked efter Spotifys anmälan: Apple bryter mot konkurrenslagarna

Daniel Ek, vd Spotify, Tim Cook, vd Apple

Tobias Blixt

Reporter

Spotifys Daniel Ek möts av glädjande besked från EU-kommissionären Margrethe Vestager med ansvar för konkurrensfrågor.

Apple bryter mot EU:s konkurrensregler. Det meddelar EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på Twitter strax efter lunch på fredagen, med hänvisning till en preliminär slutsats. En konkurrensprocess ska nu inledas för att bedöma om Apple kan fällas eller inte.

“Apple Music tävlar med andra tjänster för att streama musik. Men Apple tar ut höga avgifter på konkurrenter i App store och förbjuder dem från att informera om alternativa metoder för att prenumerera. Konsumenterna förlorar”, skriver Margrethe Vestager på Twitter.

Nu kommer Apple få möjlighet att svara på anklagelserna. EU kan i slutändan bötfälla Apple med ända upp till 10 procent av deras globala omsättning men det är sällan den här typen av konflikter går så långt.

Spotifys Daniel Ek har varit en stor kritiker mot Apples metoder och har tidigare anmält företaget till EU, vilket var det som satte igång utredningen mot Apple.

Daniel Ek skriver på Twitter:

“Idag är en stor dag. Rättvisa är nyckeln i tävlingar. Efter EU-kommissionens besked är vi ett steg närmare att skapa ett rättvist spelfält, vilket är viktigt för hela ekosystemet av europeiska utvecklare.”

Anmälde Apple för två år sedan

Det var 2019 som Spotify vände sig till EU-kommissionen med sitt klagomål mot Apple. Restriktionerna som Apple satte mot rivaler till sin egna tjänst Apple Music var orättvisa, menade den svenska musikjätten. Avgiften på 30 procent var också för hög.

Spotify står inte ensamma i striden mot Apple. Även speljätten Epic Games har gett sig in i bråket och de två bolagen har, tillsammans med aktörer som Tile, Match och Deezer, gått ihop för att kräva vad de menar är mer rättvisa villkor på App store.

Gruppen, som kallar sig för "The Coalition or App Fairness", skriver i ett uttalande att de välkomnar beskeder från EU-kommissionen.

"De här konkurrensvidriga metoderna skadar europeiska konsumenter, app-utvecklare och entreprenörer. Det visar också på behovet av regler för app-butiker", skriver de och fortsätter.

"Vi stöttar EU-kommissionens utredning för att skydda europeiska konsumenter och säkra att alla företag har möjligheten att innovera på en fri marknad."

Apple svarade 2019 på anklagelserna från Spotify med beskedet att deras agerande endast syftade till att öka tryggheten på plattformen, att transaktioner som gjordes skulle vara säkra för användaren och att alla utvecklare hade samma förutsättningar.

"Vad Spotify kräver är något helt annat. De har i åratal använt App store för en dramatisk tillväxt av sin affär. Spotify vill behålla alla fördelar som App Store ger, inklusive de intäkter som de får från användarna, utan att själva behöva bidra till marknadsplatsen", skrev Apple i ett uttalande då.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER