Klarna-chefen Sebastian Siemiatkowski avslöjar sin hemliga plan för att reta Daniel Ek

Spotify Klarna Lundells vecka
Klarna-chefen Sebastian Siemiatkowski avslöjar sin hemliga plan för att reta Daniel Ek

Sebastian Siemiatkowski, Stefan Lundell och Daniel Ek.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell gjorde Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski gruvligt besviken i veckan. Men fick i alla fall en (potentiellt) het nyhet på köpet.

Det gick nästan att ta på besvikelsen hos Sebastian Siemiatkowski.

I veckor hade jag byggt upp förväntningarna. Tjatat och tjatat – ge mig bara 2 minuter. 

Till slut hade Klarna-chefen gett med sig och nu hade jag hans fulla uppmärksamhet. 

Det var dags för min pitch.

Och starten var ändå rätt lovande. Jag började såklart med lite inställsamt smicker.

“Sebastian, jag vet ingen entreprenör som är så genuint engagerad i journalistik som du. Riktigt bra journalistik älskar du – men du hatar samtidigt dålig journalistik”, sa jag och lade sedan in stöten:

“Nu vill jag ge dig en unik möjlighet att stötta god journalistik – samtidigt som du bygger kompetens och värden bland dina medarbetare”.

Så här långt var Sebastian helt med på noterna. Han hummade gillande. Jag vet inte exakt vad han trodde skulle komma härnäst. Kanske att jag ville ha med honom som finansiär på en utmanare till The Economist? Eller en fond för grävande journalistik? Finansieringen av ett nytt forskningsinstitut?

Kanske var det i liknande banor som Sebastian tänkte?

Oavsett skulle fortsättningen göra honom gruvligt besviken.

Jag ville ju bara sälja på honom en massa företagsprenumerationer på Breakit premium.

“Alla era 1000 svenska medarbetare måste ju ha en egen prenumeration – och jag kan ge dig ett specialpris!”, utropade jag entusiastiskt.

Det gick som sagt att ta på besvikelsen. Sebastian hade verkligen förväntat sig något mer. Något större. Mer visionärt. Den saken var helt klar.

Men jag kände mig ändå som en vinnare. Klarna-bossen lovade att ge mig en “varm intro” till rätt person och efter det beskedet tuggade jag mer än gärna i mig det ljumma mottagandet av min pitch.

Dessutom levererade Sebastian en het nyhet. 

Eller vi kanske ska kalla det en potentiellt het nyhet. För ännu så länge finns nyheten mest som en kul idé i Sebastians eget huvud.

Han berättade:
“Jag läste att Tensta gymnasium är till salu. Det vore kul att lägga ett bud nu när Daniel (Ek) skrivit på Twitter att han ska kasta in sin hatt i leken om Arsenal. Då kan jag reta honom med en egen tweet - “Jag kastar in min hatt i budgivningen om Tensta gymnasium”. 

Jag blev genast eld och lågor över Sebastians idé. 

Det här kändes mycket fräschare än att köpa en gammal brittisk fotbollsklubb. Kanske kunde vi hitta ett samarbete här mellan Breakits satsning på ortens entreprenörer i initiativet Shift (läs mer här) och Tensta gymnasium?

Sebastian skrattade till och sa något om att han redan hade svårt att få tiden att gå ihop. Men jag hörde på honom att idén att köpa skolan fortfarande triggade något i honom.

Vi kom inte längre i diskussionerna där och då men bli alltså inte förvånad om vi snart får se en tweet från Sebastian Siemiatkowski där han ger sig in i budgivningen kring Tensta gymnasium.

Fram tills dess håller jag tummarna för att Klarna tecknar upp sig för (åtminstone!) 1000 Breakit-prenumerationer.

Trevlig helg!

PS. Gör som Sebastian (snart) har gjort – ge dina medarbetare fri tillgång till all journalistik på Breakit. Mejla mig direkt (stefan@breakit.se) så lovar jag en riktigt fet mängdrabatt.

Läs fler artiklar
LÄS MER