5 experter: Det här blir viktigast på framtidens kontor

Dustin Hållbarhet Arbetsmiljö
5 experter: Det här blir viktigast på framtidens kontor

Vad behöver företag tänka på för att vara i spjutspetsen vad gäller teknik och arbetsmiljö 2030? Här spår experterna!

Hur ser den perfekta arbetsplatsen ut fram till 2030? Vad är viktigast att tänka på idag, för att inte hamna i en situation där din arbetsplats är utdaterad i morgon? Svaren på det har Dustin sammanställt i whitepapret "Framtidens arbetsplats 2030 – insikter från 5 experter" som du kan ladda ner här och läsa mer om hur du skapar en digital arbetsplats som lyfter dina medarbetare och ditt företag.

Här har vi samlat fem spaningar ur whitepapret:

1. Total flexibilitet

I framtiden kommer vi att kunna jobba varifrån som helst, när som helst – så länge vi levererar det vi ska, det spår Sofia Tapper, Innovation and Digitalisation Lead på Dustin. Kanske kommer vi att ha flexibla pop up-kontor efter behov eller mindre kontor där man kan samarbeta kring särskilda uppgifter.

För detta krävs ett högre mått av cybersäkerhet och en IT-infrastruktur som ”klarar trycket” bättre än i dag.

"Jag ser framför mig att vi 2030 sömlöst köper in ny IT-infrastruktur från molnet, ungefär som vi köper varor online i dag", säger Sofia.

2. Samarbete

Morgondagens digitala samarbetsytor kommer inte vara att begränsade till några få funktioner som röst- och videochatt. Vi kommer använda oss av verktyg, som Mural, för att skapa kreativa ”verkstäder” digitalt. Ulf Boman är framtidsstrateg, Kairos Future och påpekar att lagarbetet alltid kommer att vara en viktig del av jobbet, oavsett hur digitala vi blir,.

"Morgondagens största utmaning blir att få människor på vitt skilda platser att fortfarande känna att de är ett team", säger han.

3. Rätt sorts effektivitet

En utmaning kommer att vara att hålla dina medarbetare fokuserade på företagets övergripande mål trots stora avstånd. Ett möjligt framtidsscenario är att medarbetare coachas till effektiva och produktiva beteenden, genom att varje medarbetare får en privat AI-coach.

"Artificiell intelligens kommer inte att ha tagit över våra arbeten om tio år, men tekniken kommer att vara mycket mer integrerad i våra arbetsliv", säger Ulf Boman.

Nyfiken på mer? Ladda ner hela whitepapret "Framtidens arbetsplats 2030 – insikter från 5 experter"  här!

4. Personlig utveckling via data

Genom att kvantifiera och tolka information om hur vi jobbar, och vad som faktiskt ger resultat, kommer vi inte bara att kunna skapa nya arbetssätt. Vi kommer också att bli bättre arbetsgivare. Detta spår Martin Lindecrantz, EVP Human Resources på Dustin menar skapar nya möjligheter.

Morgondagens HR-avdelningar kommer nämligen i realtid att kunna utvärdera saker som prestation och välmående på ett sätt som hjälper dem att fatta informerade beslut.

"Det här kommer att göra skillnad för människor på riktigt", konstaterar han.

5. Hållbarhet

Den digitala arbetsplatsen kommer också att underlätta hållbar utveckling ur ett klimatmässigt perspektiv. Fredrik Berg, Digital Workplace and Public Cloud på Dustin påpekar att vi som anställda inte behöver byta ut hårdvaran särskilt ofta i dag.

"För det dagliga arbetet fungerar tekniken ofta väldigt bra, väldigt länge. 2030 kommer den här trenden att vara ännu starkare", säger han.

Henrik Lampa är Head of Sustainability på Dustin, han tipsar om att för till exempel enheter kan du bli mer cirkulär – och spara pengar – genom återtag, leasing och att köpa tjänster där leverantören kan säkerställa en hållbar infrastruktur.

Vill du veta mer? Ladda ner hela whitepapret "Framtidens arbetsplats 2030 – insikter från 5 experter"  – och läs mer om hur du skapar en digital arbetsplats som lyfter dina medarbetare och ditt företag.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER