Elisabeth Thand Ringqvist ska fixa vaccin till de som inte har råd – backas av riskkapitaljätten

VerdaneE14 investvälgörenhet

Elisabeth Thand Ringqvist. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

På kort tid har startup-investeraren Elisabeth Thand Ringqvist dragit igång en ideell förening som ska skänka vaccinationer till världens fattigaste nationer. Nu donerar riskkapitalbolaget Verdane 300.000 kronor till projektet.

Elisabeth Thand Ringqvist har en bakgrund som vd för organisationen Företagarna samt som politiskt sakkunnig hos Maud Olofsson

Men de senaste åren har hon sadlat om till affärsängel och startup-investerare. 

Hon driver bolaget E14 invest som främst letar bolag i Norrland, och som just nu är i färd med att ta in pengar till sin andra fond. 

Har jobbat med vaccin tidigare

Vid sidan av det har hon nu dragit igång den ideella föreningen Vaccin Forward med målet att skänka en miljon vaccinationer till världens fattigaste nationer. 

“Jag jobbade med vaccin för kanske 18 år sedan på McKinsey. Jag jobbade med Gates-stiftelsen och Världsbanken för att designa hur man skulle kunna rulla ut vaccin smidigare i utvecklingsländer”, säger hon.

Den bakgrunden i kombination med den nuvarande rollen som startup-investerare, gjorde att hon fick idén till Vaccine Forward.

“Som startup-investerare vet jag att ju enklare det är att få människor att handla, desto större sannolikhet är det att de gör det. Vi är lata idag, om ett användargränssnitt inte är bra så kanske vi bara kommer halvvägs eller struntar i det”.

Tanken är att om man själv får sitt vaccin gratis så är det ganska enkelt att Swisha en dos till någon i ett land som inte har råd att köpa in tillräckligt med vaccin.

Stort intresse bland vänner – och riskkapitalister

Elisabeth Thand Ringqvist samlade på kort tid ihop tjugo personer som engagerade sig i projektet, det rörde sig om “vänner och vänners vänner”. 

Efter 45 dagar hade de tagit fram en grafisk profil. De byggde en betalplattform och förhandlade med banken så att de nu kan ta emot betalningar från nästan hela världen. 

Hittills har de fått donationer motsvarande 36.000 vaccinationer (då är två doser inklusive den transport och de sprutor som krävs inräknat).

Nyligen gick riskkapitalbolaget Verdane in och donerade runt 300.000 kronor till projektet, motsvarande nära 4000 vaccinationer. 

Wallenius-rederierna har skänkt en vaccination per anställd och Qtum, ett blockkedjebolag från Denver, har gått in med runt en halv miljon kronor i projektet. 

Nu jobbar Vaccine Forward också på att utöka plattformen så att det ska gå att betala med kryptovalutor. 

För Elisabeth Thand Ringqvist betyder det här arbete helger och kvällar. 

“Det är mycket jobb med det här, kanske är det så att några av mina styrelsemöten har blivit lite mindre väl förberedda”, säger hon. 

Läs mer