5G är redan här, men vad innebär det för Sveriges företag? Experterna ger sin syn

5G är redan här, men vad innebär det för Sveriges företag? Experterna ger sin syn

Vad är egentligen skillnaden mellan 4G och 5G, mer än en siffra? Experterna ger sin syn på alla möjligheter – och hissar en varningsflagg
Ligger ni redan i den digitala framkanten? Då har ni chans att kamma hem 100 000 kronor i Breakit och Telenors jakt på Sveriges mest uppkopplade bolag.

Är ni Sveriges mest uppkopplade företag? Nominera er här!

Den som vill förstå vidden av den tekniska utveckling vi just nu befinner oss, gör klokt i att först blicka bakåt.
 
”Det var med 4G som internet blev mobilt på riktigt och det banade väg för en rad nya företag och tjänster, exempelvis Spotify, Uber och Airbnb. När 5G lanseras får vi en helt annan grad av teknisk mogenhet redan från start. När 4G kom hade vi fortfarande donglar, i dag går vi direkt in i med 5G i mobilen”, säger Andres Suazo, nätchef på Telenor.

För Sveriges företag kommer det framför allt betyda tre saker:

”Nummer ett: den största skillnaden med 5G är hastigheten. Nummer två: den låga svarstiden. Och nummer tre: allt fler av våra prylar kommer att kopplas och prata med varandra i realtid. Jag tror att det finns massor av duktigt folk därute som är redo att börja utnyttja kraften i detta. Till exempel tror jag på snabb utvecklingen inom hälsa, automatiserade fabriker och självkörande bilar.”

Bra partnerskap

Telenor har redan rullat ut 5G på 37 orter och bygger vidare i snabb takt. För den som vill göra sig redo för 5G-revolutionen, tipsar Andres:

”Börja med att skapa dig en förståelse för hur tekniken kommer att påverka den bransch ni verkar i och vilka möjligheter tekniken skapar. Steg två är att skapa en plan för hur ni ska ta tillvara på dessa. Fokusera inte för mycket på själva tekniken, utan på vad ni vill lösa med hjälp av den. Och sist, men inte minst: liera er med en bra partner som kan komplettera företagets egna förmågor, till exempel med Telenor. Vi driver på utvecklingen.”

Digitalt från start

Jessica Levin är säljchef på Telenor och som expert på digitala arbetssätt håller med sin kollega om 5Gs möjligheter – för individen, samhället och företagen. Hur du som företag ska dra nytta av detta beror på typen av företag och vilken slags verksamhet som bedrivs. 

”Ett bolag som är i uppstartsfasen bör tänka digitalt från början när organisationen och arbetssättet planeras, så att platsen du utför arbetsuppgiften blir oväsentlig. Mer etablerat bolag kan använda den nya tekniken och digitala infrastrukturen som språngbräda för förändring – i allt från produktutveckling till personalfrågor.”

Med tekniken kommer också utmaningar.

”Med en allt mer digitaliserad värld följer också cyberkriminalitet. Därför vill jag uppmana till att ha säkerheten i fokus när man titta på nya möjligheter. Se till att medarbetarna har koll på hur man undviker vanliga IT-säkerhetsmissar, samt ha en bra och säker nätinfrastruktur på plats. Till exempel något som kallas för SD-WAN som är optimerat för att ge hög prestanda och säkerhet för företag som jobbar molnbaserat”, säger Jessica.

Nominera ert företag

5G kommer alltså en rad möjligheter för Sveriges företag och kanske ligger ditt företag redan i digital framkant? 

Då kan det vara läge att nominera er till Breakit och Telenors tävling, som söker Sveriges mest uppkopplade bolag 2021. Prispotten är på hela 100 000 kronor i marknadsföring på Breakit.

Vinnaren utses den 20:de maj och du har fortfarande chans att nominera ert företag här

Läs fler artiklar
LÄS MER