Från Kiruna till Manhattan – nu ska han shoppa svenska startups

riskkapital
Från Kiruna till Manhattan – nu ska han shoppa svenska startups

Erik de Stefanis

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Erik de Stefanis siktar på att bygga upp en portfölj med minst 10 svenska techbolag – och det ska gå fort.

“Värderingarna är de klart lägre här och det gör att allt fler amerikanska investerare är intresserade av den svenska marknaden”, säger han i en intervju med Breakit.

Han bodde sina första 14 år i New York, gick gymnasiet i Kiruna, pluggade till ekonom i Uppsala, drog igång en glasögon-startup parallellt med studierna, fick jobb som analytiker på ett riskkapitalbolag på Manhattan – och är nu tillbaka i Sverige som investerare.

24-årige Erik de Stefanis har en liten brokig karriär bakom sig men nu är han fast besluten att etablera sig på den svenska startup-scenen genom investeringar i turbofart:

“Jag räknar med att göra minst två investeringar i månaden i europeiska bolag och mitt fokus kommer att ligga på den svenska marknaden. Målet är att vi gör minst 10 investeringar i Sverige under det kommande året och förhoppningsvis sker första investeringen i maj”, säger Erik de Stefanis.

Gjorde räd på Linkedin

Samtidigt som han pluggade så startade han ett glasögon-varumärke och fick då för första gången kontakt med riskkapitalvärlden.

“Vår startup lyfte aldrig men jag tyckte investerarna verkade ha ett intressant jobb. När jag flyttade tillbaka till New York så kontaktade jag 40 olika VC-firmor via Linkedin och bad om ett möte. En nappade och där fick jag börja som analytiker när jag var 21”, säger Erik de Stefanis.

Riskkapitalbolaget heter Interlace ventures och han jobbar fortfarande kvar där. Men samtidigt har Erik de Stefanis, tillsammans med sex partners i Europa och USA, startat en separat investeringsverksamhet. Det är ingen traditionell fond utan man har ett nätverk av investerare som går in med kapital inför respektive investering.

“Vi har redan gjort över 20 investeringar i år, främst i USA men också i Europa och Afrika. Fokus är på bolag i väldigt tidiga skeden och vi går in med mellan 1 och 3 miljoner kronor”, säger Erik de Stefanis.

Tar hjälp av grundare

Hittills har de inte gått in i några svenska startups men det ska det alltså snart bli ändring på. Erik de Stefanis letar just nu efter intressanta investeringsobjekt och planerar också att ta hjälp av redan framgångsrika entreprenörer.

“Många gånger är det nuvarande grundare som har de bästa nätverken bland nya entreprenörer. Vår modell är mer flexibel än en vanlig fond och just nu har vi en struktur där vi enkelt kan kompensera partners som 'scoutar' objekt åt oss genom att dela på framtida vinst från en specifik deal. Denna modell vill vi applicera även i Europa," säger Erik de Stefanis.

Efter att ha verkat som startup-investerare i New York under några år så ser han på lite andra ögon när det gäller värderingarna av svenska startups.

“Generellt är de klart lägre och det gör att allt fler amerikanska investerare är intresserade av den svenska marknaden”, säger Erik de Stefanis fast tillägger samtidigt:

“I USA är det ju galet hett. En tidigare framgångsrik entreprenör som drar igång en ny startup kan få en värdering på 20 miljoner dollar innan man ens kommit igång med försäljningen”.

Vad kan du tillföra jämfört med vanliga svenska investerare?

“Vi har ett bra nätverk av investerare i USA så där kan vi fungera som en brygga. Sedan tror jag entreprenörerna gillar att vi inte kräver någon styrelseplats utan låter dem bygga bolagen mycket på egen hand”, säger Erik de Stefanis.

Läs fler artiklar
LÄS MER