Mathem tar in över 1 miljard: "All time high"

Mathem e-handel mat
Mathem tar in över 1 miljard: "All time high"

Från vänster: Jaana Viertola-Truini, finanschef Mathem (tillträdde i september), Johan Lagercrantz, vd Mathem sedan 2019 och Linda Ahlerup, HR-chef (tillträdde i september). Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

E-handelsbolaget Mathem fortsätter att expandera i rasande fart. Nu tar matsajten in ytterligare 1,1 miljarder i finansiering.

Breakit kunde redan i februari avslöja att Mathem hade en ny jätterunda på gång som skulle vara klar i april.

Nu bekräftar bolaget nyheten.

I investeringsrundan deltar huvudägaren Kinnevik samt pensionsfonden AMF och Stena-koncernen. De tre befintliga ägarna stoppar in sammanlagt 300 miljoner kronor.

Lejonparten av den nya finansieringen består dock av ett lån på 700 miljoner från P Capital Partners – ett bolag inom Proventus-gruppen som leds av investeraren Daniel Sachs, en gång vd för det klassiska IT-bolaget Spray.

LÄS MER: Unik kartläggning av ägarna i heta e-handelsbolag

"Jag är otroligt tacksam över förtroendet för Mathem från våra investerare i den här investeringsrundan", säger Johan Lagercrantz, vd på Mathem.

Pengarna ska bland annat användas till att bygga Mathems nya jättelager i Larsboda i södra Stockholm, samt till en satsning på apoteksprodukter.

Mathem värderas till nästan 4,1 miljarder kronor i transaktionen, enligt Breakits källor. I Kinneviks kvartalsrapport som släpptes på torsdagsmorgonen bekräftas den värderingen, som kan jämföras med de 3,55 miljarder kronor som Mathem värderades till i Kinneviks senaste bokslut.

Matsajten nådde 2,3 miljarder kronor i intäkter under 2020 vilket då innebar en tillväxt på 50 procent på helåret.

Under mars månad 2021 växte Mathem med hela 69 procent.

"Mars månad är faktiskt första gången vi kan jämföra våra intäkter från föregående år med en månad som också var påverkad av pandemin. Att vi trots detta ändå har en tillväxt på 69 procent är helt fantastiskt. Att vi dessutom gjorde 'all time high' under en månad som traditionellt sett är en relativt vanlig månad för Mathem, är ytterligare ett tydligt tecken på att våra tjänster är här för att stanna", säger Johan Lagercrantz.

LÄS MER: Vill du få koll på alla ägare i Mathem – och en rad andra e-handelsbolag? Läs Breakits e-handelsrapport där vi kartlägger branschen! 

Läs fler artiklar
LÄS MER