Sök

Annonssamarbete med Nordea

Lifesums CFO: ”Finansiering genom banklån är ett komplement till riskkapital för oss”

LifesumNordeaFinansiering

Alice Kosman från Nordea Startup & Growth och Jesper Erikssonm CFO på Lifesum gästade BreakitLive för att prata finansiering.

Ebba Arnborg

I startupvärlden är det lätt att tro att riskkapitalet är den enda vägen mot skalbarhet och tillväxt. Men det stämmer bara till viss del. Sanningen är att banklån kan vara ett underskattat sätt att skapa stabilitet och kassaflöde.

Breakits läsare får ofta höra om storslagna investeringsrundor med riskvilligt kapital. Men om man av olika anledningar inte lyckas nå dit – eller om man inte vill späda ut sitt ägande – finns det gott om andra sätt.

Alice Kosman från Nordea Startup & Growth gästade BreakitLive för att vidga perspektivet.

”I början handlar mycket fortfarande om riskkapital för startups, men i dag finns en bred palett med olika typer av lån och finansieringslösningar.”

Läs mer om hur Nordea Startup & Growth kan hjälpa ditt företag!

Hon poängterar att banken i regel vill se en fungerande intäktsmodell innan lån kan vara aktuellt, men när denna är på plats finns det goda möjligheter att dra nytta av sin personliga bankkontakt.

”Riskkapital har många fördelar, och för vissa bolag är det rent avgörande för att kunna växa i den takt man önskar. Men det gäller samtidigt att tänka på utspädningseffekten med nya ägare. Det blir fler viljor att ta hänsyn till, och risken är att man får svårare att fatta snabba beslut när marknadens förutsättningar förändras.”

Komplement till riskkapital

Jesper Eriksson är CFO på Lifesum, den svenska hälsoappen som i dag har över 50 miljoner användare och god tillväxt på marknader som USA, Skandinavien och de tyskspråkiga länderna. Medan bolaget tidigt tog in kapital från en handfull olika aktörer har man på senare år i allt högre utsträckning kompletterat med lånefinansiering från Nordea.

”Vi har en ambitiös expansionsplan,” säger Jesper Eriksson. ”Lifesum satsar på flera nya marknader samtidigt som vi behöver investera i produktutveckling och marknadsföring. Det vi söker är samtidigt inte bara finansiering, utan minst lika viktigt är att få tillgång till nätverk, rådgivning och insikter.

Banken är mer än bara lån

Alice Kosman poängterar att det senare lika mycket gäller när man har en god kontakt med sin bank.

”Många är lite rädda för banken, men vi kan också bidra med rådgivning, nätverk och en rad olika kompetenser. Om man lägger lite extra tid på att skapa en relation med sin bank blir det enklare att utöka sin bankfinansiering när bolaget växer. Riskkapital kan vara raketbränsle eftersom investerarna vill ha tillväxt för sina pengar, men banklån kan samtidigt köpa viktig tid för att hinna skruva på saker i sin affärsmodell och ha ett stabilt kassaflöde under tiden. Därför kompletterar de varandra väl.”

Jesper Eriksson medger att Lifesum skulle kunnat ta in bankfinansiering i ett tidigare skede av bolagets utveckling.

”Jag känner mig trygg med att Nordea Startup & Growth förstår marknaden, affären och vår fas i utvecklingen. Det handlar inte bara om lån, vi har även fått hjälp med valutahantering och att knyta ihop banken till våra ekonomisystem. Jag kan önska att vi hade haft den täta kontakten tidigare i vår resa.”

Låt verksamheten växa tillsammans med banken. Läs mer om Nordea Startup & Growth här!

3 tips inför att prata lån med banken:

1. Ha dina rapporter redo
Se till att ha senaste årsredovisningen, budget och balans- och resultaträkning uppdaterade och var beredd på att svara på frågor kring dem

2. Var tydlig med hur och när lånet kan betalas tillbaka
Ett lånebeslut handlar i grunden om återbetalningsförmåga, det vill säga att det är troligt att lånet kan återbetalas i tid. Om ditt historiska resultat inte visar en återbetalningsförmåga behöver du kunna visa det på andra sätt

3. Lyft fram nyckelpersoner i och kring bolaget
Tveka inte att lyfta fram ägare, investerare eller styrelsemedlemmar som har erfarenhet och kunskap som kommer att bidra till bolagets tillväxt och framgång

 

Läs mer