Kivra rasar mot Skatteverket - "två steg fram och ett steg bakåt"

Kivra rasar mot Skatteverket - "två steg fram och ett steg bakåt"

Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Skatteverket tycker inte att digitala brevlådeföretag behöver någon ersättning för att förmedla myndighetspost. Det får förstås startupen Kivra att se rött.

Regeringen har gett Skatteverket i uppdrag att se över vad som krävs för att få fler myndigheter att skrota papper till förmån för digital post. I rapporten som släpptes på måndagen slår Skatteverket fast att det behövs krafftag för att få fart på användning av säker digital myndighetspost.

Kivras vd Stefan Krook är förstås positiv till hållningen men är samtidigt starkt kritisk till att Skatteverket inte tycker att de digitala brevlådeföretagen behöver någon ersättning.

Vi har tidigare skrivit om att just myndighetspost är en förlustaffär för Kivras del. Techbolaget får nämligen inte en krona av staten för att tillhandahålla dess post.

“Det var jätteförvånande för mig. Bara för att vi är med betyder det inte att vi tycker det är okej att inte få någon ersättning. Turligt nog är det inte Skatteverket som bestämmer utan vi får hoppas att regeringen lyssnar mer på digitaliseringskommissionen som kom fram till att visst behövs en ersättningsmodell,” säger Stefan Krook, vd för Kivra.

Ändå väljer Kivra, med delägare som familjen Wallenbergs stiftelse FAM och klädjätten H&M:s vd Karl-Johan Persson, att fortsätta erbjuda myndighetspost.

“Jag har fått lära mig att det är två steg framåt och ett bakåt. Vi har heller inte räknat med att det kommer en lag som rättar till det här förrän tidigast om två år. Det tar otroligt lång tid för det offentliga systemet att inse det uppenbara", säger Stefan Krook.

Läs fler artiklar
LÄS MER