Emanuel Karlsten

Helt rätt att slopa presstödet – mediehusen är de värsta bidragsfuskarna

Mediepodden
Helt rätt att slopa presstödet – mediehusen är de värsta bidragsfuskarna

Emanuel Karlsten

Krönikör

Emanuel Karlsten tycker det är på tiden att presstödet läggs ner.

Tidningsutgivarna vill lägga ned press- och mediestödet. Och det var väl på tiden. För i en tid där det talas om hur svenskar bidragsfuskar och gör sig bidragsberoende, är mediehus de värsta fuskarna. Det analyserar vi i Mediepodden denna vecka.

Presstödet är ett mångmiljonstöd med anor, som är uppbyggt kring gamla idéer om tidningsägande.

Syftet är gott: Säkra mediemångfald och konkurrens även på små orter. Men istället för mångfald har det inneburit trixande från mediehusen.

På Gotland, där jag är uppväxt, köptes de två konkurrerande lokaltidningarna upp av en och samma ägare. Ägaren lät båda titlarna vara kvar, eftersom det gav mediehuset presstöd. Men ju längre tiden gått, desto mer har redaktionerna slagits ihop och till sist är det bara kulisser av två olika tidningar kvar. Materialet och journalisterna hoppar mellan titlarna i ett fånigt bidragsmaximerande skådespel.

Det här har branschen själva inte gärna pratat om eller granskat särskilt väl. För branschen har samtidigt gått igenom ett stålbad – kanske bättre beskrivet som blodbad – där varje peng som stöttat journalistiken varit välkommen. Så man har tyst bara anpassat sig i bidragscharaden.

Men nu kommer Tidningsutgivarna med ett konstruktivt beslut. En idé om vad man istället kan göra, som inte bara göder gamla mediehus, utan faktiskt också skulle säkra en journalistisk mångfald, oavsett om journalistiken trycks på papper eller är digital.

Det kommer att finnas många problem med stödet, om hur journalistik i framtiden ska definieras och inte bara göda den som är propaganda klätt i journalistkläder. Men som förslag betraktat är det välkommet – och på tiden.

Olle Lidbom och jag analyserar det här ytterligare i veckans Mediepodden där vi också granska den nya trend som uppstått med pedofiljägare i Sverige.

Det senaste året har några av Sveriges största Facebooksidor börjat hänga ut pedofiler med namn och bild, och tonläget har med tiden höjts. De senaste veckorna har 20-åriga killar börjat gillra fällor för pedofiler och livesänder deras uthängning.

Vi intervjuer centrala personer och analyserar fenomenet.

Lyssna här: 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER