Fintech-raketen SaveLend till börsen i sommar: "Vi ska fortsätta växa"

Savelend
Fintech-raketen SaveLend till börsen i sommar: "Vi ska fortsätta växa"

Med obefintliga bankräntor riktas allt mer kapital till nya platser med bättre avkastning. Investeringsplattformen SaveLend insåg tidigt potentialen i krediter som tillgångsslag och har växt så det knakar. Nu satsar bolaget på en börsintroduktion under andra kvartalet 2021.

Ludwig Pettersson grundade SaveLend 2014 när han insåg att krediter var en både förbisedd och undervärderad tillgång att investera i. Han byggde därför en plattform där både privatpersoner och företag kan investera pengar i lån, krediter och fakturaköp. Sedan starten har den genomsnittliga avkastningen varit god – det senaste året hela 10,76 procent.

Hur funkar det att investera i krediter? Läs mer hos SaveLend!

”I Sverige ligger fortfarande 1800 miljarder kronor låsta på bankkonton, och vi märker att många är trötta på att inte få någon avkastning på sina pengar. Därför tycker vi att man ska investera i krediter istället. Det ger både bättre avkastning och en boost till ekonomin.”

SaveLend har upplevt en extra kraftig tillväxt under det senaste året. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019.

”Vi har ett bra momentum i affären, med kundinflöden vi bara kunnat drömma om för ett par år sedan,” säger Ludwig Pettersson.

Automatisk fakturering

SaveLends andra ben är faktureringsplattformen Billecta, en tjänst för automatiserad fakturahantering. Även den plattformen har fått ett ökat inflöde av kunder i och med den snabba digitaliseringen i samhället.

”Allt fler bolag och organisationer inser att de måste digitalisera sina processer kring fakturering och medlemsadressering. Där blir vi en logisk partner.”

Som exempel nämner Ludwig Pettersson en stor medlemsorganisation som tar betalt av tusentals medlemmar varje månad – ett arbete som är mycket krävande vid manuell hantering.

”Vi skickar ut fakturorna och ser till att de betalas. Sen prickar vi av så att det blir rätt summa i rätt tid och ser till att det bokförs på rätt sätt. Det sparar väldigt många timmar för ekonomiavdelningarna.”

Mot börsnotering

De två stabila benen leder nu SaveLend till nästa stora milstolpe, nämligen en börsnotering på Nasdaq First North under Q2 2021. Och intresset är stort.  

”Vi har redan sett dubbelt så många förfrågningar mot vad vi hade planerat. Genom privata investerare ska vi ta in 35-40 miljoner. Därefter går bolaget till en publik emission i slutet av maj med Nordnet som säljagent, vilket ska generera ytterligare 10-15 miljoner i en spridningsemission.”

Det kan även vara aktuellt med förvärv, men då handlar det mer om kundinflöden än om teknik.

Vem som helst kan anmäla sitt intresse för att investera, men SaveLend har valt att premiera de individer eller företag som redan har ett konto på investeringsplattformen. I mitten av juni sker den publika noteringen då aktien kan börja handlas fritt på marknaden.

Totalt ska alltså 50 miljoner in i bolaget. Ludwig Pettersson ser kapitalinjektionen som ett naturligt nästa steg för SaveLend.

”Vi ska fortsätta växa. Dels kommer vi bredda vårt produkterbjudande med fler typer av krediter; dels öka vår expansion i Finland som vi påbörjat. Och nu när tekniken redan är på plats kan vi skala upp på ett bra sätt över fler marknader. Det kan även vara aktuellt med förvärv, men då handlar det mer om kundinflöden än om teknik. Med noteringen kommer vi kunna jobba ännu hårdare för att skapa mervärde, både för våra kunder och aktieägare.”

Var med på resan från början – registrera ett konto hos SaveLend i dag!

Läs fler artiklar
LÄS MER