Ny huvudvärk för Jay Z – nu stäms Tidal på mångmiljonbelopp

Breakit - Ny huvudvärk för Jay Z – nu stäms Tidal på mångmiljonbelopp

Foto: Christophe Ena / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Bolaget påstås ha undvikit att betala ut korrekta royalties.

Tidigt imorse kunde Breakit avslöja att musiktjänsten Tidals finanschef Chris Hart blivit sparkad från sin post. Exakt vad avskedet har grundats i har bolaget inte velat kommentera, men enligt Breakits källor ska finanschefen inte ha delat den övriga ledningens syn på hur bolaget redovisar lyssnarsiffror och användarantal.

Nu kommer nya uppgifter som bör bekymra Spotify-konkurrenten. Enligt sajten Music Business World Wide har företaget misslyckats med att registrera och betala ut royalties till en amerikansk artist – vilket resulterat i en stämning på 5 miljoner dollar.

Enligt stämningen, som registrerats hos New York Eastern Disctric Court, så hävdar John Emanuele som spelar i bandet American Dollar, att Tidal inte har rätt licens för 148 av bandets inspelningar.

I stämningen riktar bandmedlemmen även en känga mot rapparen och Tidal-ägaren Jay Z, som sedan köpet av Tidal för knappt ett år sedan hävdat att musikbolaget ska vara mer generösa än konkurrenterna när det kommer till royaltyutbetalningar.

”Ironiskt nog, när Carter (Shawn Carter, Jay Z:s riktiga namn, red. anm.) köpte Tidal 2015 så hävdades det att det skulle bli den första streamingtjänsten som betalade artisterna. Ny ägare, samma spel”, skriver man.

Tidal är inte ensamma om att ha råkat ut för stämningar kopplade till rättigheter och royalties. Spotify är för närvarande involverade i två tvister.

Läs fler artiklar
LÄS MER