Sök

Annonssamarbete med Skandia

Bry dig om dina medarbetare – här är femte steget mot ett friskare och piggare företag (och smarta tips från experten)

SkandiaHappy Workplace Challenge

Ebba Arnborg

Känns det tufft att se till att alla medarbetare mår så bra som möjligt när alla jobbar på distans? Faktum är att det inte behöver vara särskilt svårt. Här är femte (och sista) steget mot lösningen – att bry sig om sina medarbetare!

Breakits och Skandias Happy Workplace Challenge är precis avslutad! En utmaning med mål att hjälpa företag att få friskare och piggare medarbetare, minska stressen och öka produktiviteten – på bara en månad. 

De över 250 deltagande företagen som var med på Happy Workplace Challenge fick under fem måndagar ett mejl med en utmaning och kunskap – men vi delar även med oss av bitar ur innehållet här på sajten. För att se till att så många företag som möjligt mår så bra som möjligt.
Här kan du läsa de tidigare artiklarna!

Här kommer det femte (och kanske viktigaste) steget: att bry sig om varandra.

Visa att du finns där

Forskningen är tydlig – vänlighet på jobbet gör att vi blir kreativa, ser fler möjligheter och att vi vågar testa nya saker. Studier visar att chefer som visar medkänsla står bättre rustade  i sämre tider. Just nu, när de flesta arbetar på distans, är det viktigare än någonsin att man som chef visar att man finns där och bryr sig – även om det inte faller sig lika naturligt som när man ses på kontoret.

När vi arbetar hemma kan det vara svårt att fånga upp tecken på att någon mår dåligt. Som kollega eller chef kan man märka det genom att någon i teamet verkar sliten och trött, personen kanske inte är med i det sociala på samma sätt eller presterar sämre i arbetet.

”Mår man inte bra presterar man sämre – tankarna finns på ett annat håll helt enkelt”, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
 

Var lyhörd

Cajsa menar att det är viktigt som chef att vara lyhörd och se tidiga tecken på ohälsa.

”När många jobbar på distans kan det vara svårare att upptäcka det. Därför är det viktigt att ta sig tid för videosamtal och inte bara fokusera på prestationen utan även på måendet i samtalet”, säger hon.
 
På en arbetsplats är det viktigt att man bryr sig om varandra och att man tar sig tid att fråga varandra hur man mår. För måendet kan, som vi alla vet, variera mellan dagarna, och veckorna. 

”Våga fråga hur någon mår – även om det ibland kan kännas för privat ” säger Cajsa Kaarme. 

Hälsovägledarens 3 bästa tips

1. Se till att alla vet var de kan få stöd
Uppmana alla att prata med sin chef om de mår dåligt. Om chefen vet om hur en medarbetare mår är det större chans att få hjälp, med exempelvis avlastning. Om man inte känner att man kan prata med sin chef ska man inte tveka att söka professionell hjälp, tipsar Cajsa. 

2. Prioritera välmående
Prioritera medarbetarnas välmående. Mår de bra presterar de bättre och du minskar risken för sjukskrivningar. Långsiktigt handlar det bland annat om att skapa en kultur där medarbetarna har respekt och tillit för varandra. Då känner man sig trygg i att berätta om något är svårt och man vågar fråga en kollega som inte verkar må bra.
 
Andra sätt att visa omtanke på är att verkligen se till att det finns tid för det sociala. “En gemensam fikastund och en check in i början av dagen kan vara ett bra sätt”, säger Cajsa.
 
3. Våga fråga – och ta kontakt
Uppmana gärna alla att höra av sig till en kollega som de inte brukar prata med eller inte pratat med på länge. Uppmuntra också till att våga fråga varandra hur arbetet går och hur alla mår.  
”Utgå från hur du själv vill bli bemött. Visa att du bryr dig. Du behöver inte sitta på några lösningar. Ofta kommer man fram till lösningar själv när man beskriver problemen – så att du som kollega lyssnar är gott nog”, säger Cajsa Kaarme. 

Hur är läget ... Egentligen?

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har Tjänstepension med Hälsa ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning.

Du kan få hjälp och råd av bland annat psykologer, ergonomer och fysioterapeuter om du känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på något annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven.

Läs mer om Skandias Hälsoförsäkring här!

Läs mer