Arbetet med e-kronan drar ut på tiden – idén kan skrotas: “Vi är inte säkra”

Riksbanken E-krona
Arbetet med e-kronan drar ut på tiden – idén kan skrotas: “Vi är inte säkra”

Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Det första steget i ett pilotprojekt med en e-krona har avslutats. Men Riksbanken är inte säkra på att den digitala valutan kommer att bli av.

Riksbankens arbete med att ta fram en helt digital e-krona har pågått sedan 2016, men blev en riktig snackis först något år senare, ungefär samtidigt som kryptovalutor som Bitcoin började få ett ordentligt genomslag i medier. Riksbankchefen Stefan Ingves pratade gärna om projektet och meddelade i slutet av 2018 att ett pilottest skulle vara igång om två år.

"Riksbanken var först i världen med att ge ut fysiska sedlar. Så vi kan gott ligga i framkant nu också", sa han då.

Och ett pilotprojekt har lanserats, där den första delen precis har avslutats och del två snart ska starta. 

Men om det ens kommer en e-krona verkar osäkert, rapporterar Nyteknik.se.

“Tidsplanen är verkligen osäker, vi är inte säkra på om vi ska ge ut en e-krona över huvud taget. Projektet förlängs med ett år i taget”, säger Mithra Sundberg, chef på enheten för e-kronapilot, till sajten.

Pilotprojektet ska också kunna pågå till så länge som 2026.

E-kronan kommer, om projektet realiseras, att skilja sig från exempelvis Bitcoin med att den inte skulle kräva lika mycket energi. Något som har visat sig vara ett stort problem för flera kryptovalutor. Värdet skulle också garanteras av staten.

Just nu fokuserar man i projektet på att utveckla systemet. Men i utvecklingen har även säkerheten varit stort fokus. På en fråga från Nyteknik.se om en e-krona ens behövs svarar Mithra Sundberg:

“Vi ser från Riksbankens perspektiv ett behov av att titta närmare på om det behövs, när vi ser att användningen av kontanter minskar.”

Läs fler artiklar
LÄS MER