Kapitalinjektion ska göra deras sprutor till storsäljare – "Här har vi vår chans!"

Shift
Kapitalinjektion ska göra deras sprutor till storsäljare – "Här har vi vår chans!"

Abdullahi Nur, Abdirahman Siyad och Farhio Nur Yusuf.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Halva priset fast bättre kvalité – det är Kista-entreprenörernas pitch till både kunderna och investerarna.

“Vi behöver bara få lite hjälp nu i början”, säger Abdirahman Siyad.

Idén hade legat och grott i huvudet under flera månader, men det var först när Abdirahman Siyad såg TV-inslaget som han agerade.

“Jag hörde er berätta om Shift och tänkte – här har vi vår chans”, berättar Abdirahman Siyad.

Nu är Abdirahman Siyad fast övertygad – han ska bli Somalias största tillverkare av plastsprutor.

Med Kista som bas ska han nu, tillsammans med sin fru Farhio Nur Yusuf och kusin Abdullahi Nur, göra en inbrytning på marknaden som idag domineras av kinesiska och indiska tillverkare.

“Ingen tillverkar engångssprutor i Somalia för närvarande utan alla sprutor importeras, men vi kan göra det här både bättre och billigare”, säger Abdirahman Siyad.

Vill pressa priserna

Via bekanta och släktingar har han god insyn i vilka priser som somaliska vårdinrättningar betalar för sprutorna. Abdirahman Siyad plan är att runda de utländska importörerna genom att starta produktion på plats i Somalia. Han har redan en lokal precis i anslutning till den stora fysiska marknadsplatsen där den stora bulken av sprutorna säljs och Abdirahman Siyad räknar med att kunna pressa priset rejält:

“I princip kommer vi få ner priset till hälften med minst lika hög kvalité. Jag har redan hittat den maskinen som krävs för att börja producera”, säger Abdirahman Siyad.

De tre medgrundarna har på egen hand fått ihop drygt 1 miljon kronor i startkapital men för att komma igång i större skala så krävs ytterligare några miljoner kronor – och det är där som Shift kommer in.

Shift är ett initiativ som Breakit startat tillsammans med den ideella organisationen Bling. Målet är att koppla ihop investerarna runt Stureplan med de vassaste entreprenörerna i orten och landsorten.

“Jag tycker Shift är en jättebra idé. I Somalia har jag mycket kontakter i affärslivet men här i Sverige saknar jag ett nätverk. När jag tidigare försökt att dra igång egen verksamhet har det varit tufft – men nu hoppas jag att investerarna i Shift ska nappa på vårt koncept. Det har riktigt stor potential, vi behöver bara få lite hjälp nu i början”, säger Abdirahman Siyad.

Han och hans medgrundare gick vidare till andra omgången av Shift och nu håller de tummarna för att komma igenom nästa nålsöga. I första skedet sållades 152 entreprenörsteam ut av totalt 264 sökande. I nästa skede är gallringen ännu tuffare – ett 30-tal team kommer att få chansen i nästa steg. I den delen kommer entreprenörerna sedan att coachas av Shifts partnerbolag, Ingager och Novax. Fokus kommer här att ligga på att vässa entreprenörernas pitch och affärsplan.

Den stora finalen är i slutet av maj då 10 entreprenörer kommer få chansen att pitcha sin idé inför 11 av Sveriges bästa investerare.

“Vi är verkligen jättetaggade inför denna utmaning. Förhoppningsvis väljs vi ut – jag lovar att vi inte kommer att göra investerarna besvikna”, säger Abdirahman Siyad.

Läs mer

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Tungviktaren går in i ex-polisernas startup – tack vare Breakit

Vi frågade 90 entreprenörer om deras bakgrund, utbildning och nätverk – det här kom vi fram till

Läs fler artiklar
LÄS MER