Viggo Cavling: Därför ska du anställa en journalist i din startup

Breakit - Viggo Cavling: Därför ska du anställa en journalist i din startup

Viggo Cavling

Krönikör

Det är bättre att någon inuti företaget gräver fram skit - än att dina värsta hemligheter läcker ut.

Journalister är speciella människor. De tror att de är utsända av Jan Guillou eller Gud eller förr i tiden Marx. Deras uppgift är att berätta den för dem heliga sanningen.

Journalistens yrkesval kan liknas vid prästens eller polisens. En riktig journalist utför inte traditionella arbetsuppgifter, hen har ett kall och drivs av en uppenbarelse. Det innebär att en journalist alltid är i tjänst och beredd att avslöja missförhållanden var helst de kan dyka upp. Journalister är ständigt på jakt efter nyheter och definitionen på en nyhet är information som någon vill dölja. Citat eller siffra spelar ingen roll – bara någon vill hemlighålla.

Det är därför som du ska ha en journalist i eller mycket nära din startup. Du kan vara säker på att journalisten kommer att ställa frågor om allt och alla. Varenda söm och själ i din startup kommer att granskas och ifrågasättas.

Det är mycket bättre att någon som finns inne i tältet gör detta än att frågorna kommer som chock från blivande kunder och investerare. En journalist är också beredd att gå över lik för att ta reda på fakta. Ju mer research som görs om din startup desto bättre.

Låt dig inte vilseledas av att många journalister är blyga, stammar och vägrar möta din blick. En äkta journalist levererar helst sanningen i skrift. Följaktligen tycker jag att alla startups borde ta med en journalist i ledningsgruppen som får i uppgift att ifrågasätta och granska allt. Journalisterna får dock aldrig dominera gruppen för då händer det ingenting.

Många människor blir besvikna när de träffar en journalist för de tror att de ska få träffa en glad hejarklacksledare. De tycker att journalisten bör använda sin scen till att sprida ett positivt budskap.

Denna bild hatar alla journalister. De vill se det ingen annan ser och avslöja detta först av alla. Ju mer skit du har under naglarna eller någon annan detalj som du vill dölja desto gladare blir journalisten. Söker du någon som kan “göra reklam” för din startup så ska du leta på Berghs eller Hyper Island. Dock ska du inte ta in fler ja-sägare i ledningsgruppen. Det räcker att du som hittat på affärsidén sitter där.

PS 1: För övrigt vill jag bara berätta att jag är mycket nära att lösa den svenska flyktingskrisen som jag lovade i förra krönikan. Håll ut så löser vi detta om typ två veckor!

PS 2: Tjäna 1000 spänn om du hittar min väska och min dator. All info här. Försvann i fredags på Nosh and Chow i Sthlm.

Läs fler artiklar
LÄS MER