Sök

Annonssamarbete med Skandia

Sitt rätt och slipp onödig smärta – här är fjärde steget mot ett friskare och piggare företag (med smarta tips från experten)

SkandiaHappy Workplace Challenge

Ebba Arnborg

Känns det tufft att se till att alla medarbetare mår så bra som möjligt, i dessa tider när man inte kan ses? Faktum är att det inte behöver vara särskilt svårt. Här är fjärde steget mot lösningen – ergonomi och arbetsplatsen!

Breakits och Skandias Happy Workplace Challenge pågår för fullt! En enkel och kul utmaning som hjälper företag att få friskare och piggare medarbetare, minska stressen och öka produktiviteten – på bara en månad. 

De över 250 deltagande företagen som hann nappa på Happy Workplace Challenge får varje måndag ett mejl med en utmaning och kunskap – men vi delar även med oss av bitar ur innehållet här på sajten. För att se till att så många företag som möjligt mår så bra som möjligt.

Det kan nämligen vara lite extra tufft på jobbet i dessa utmanande tider – och det vill vi ändra på – ett steg i taget! 

Har ni missat de tidigare stegen? Läs artiklarna här: 
Steg 1: Ta tempen internt!

Steg 2: Få igång vardagsmotionen!
Steg 3: Få koll på stress och det pykiska måendet! 

Påverkar vår hållning

När arbete från hemmet blivit en ny form av standard har mycket blivit annorlunda. De höj- och sänkbara skrivborden, de sköna arbetsstolarna och de stora skärmarna som vi vant oss vid på kontoret har för många bytts ut mot en plats vid köksbordet, soffan eller sängen – något som påverkar vår hållning och kan leda till smärta och obehag. 

Musklerna blir trötta och man kan snabbt känna ett obehag som kan utvecklas till en smärtproblematik

Även om alla inte har plats eller möjlighet att utrusta sina hem med ergonomiska hjälpmedel så finns det mycket man kan lösa med enkla medel för att skapa ett mer ergonomiskt hemmakontor. 

”Din bästa position är din nästa position. Att växla position är A och O, så det gäller att vara innovativ och hitta olika platser att sitta eller stå vid”, säger Jenny Lundberg, ergonom hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center. 

I filmen nedan får du tips från Jenny på hur du får en bättre miljö på hemmakontoret (5 min). Dela gärna filmen med alla medarbetare på företaget!

En vanlig arbetsposition när man jobbar hemma är att sitta med en laptop vid ett bord eller i en soffa. Då är det lätt att man glömmer bort hållningen och sjunker ihop.

 ”Det är framförallt nacke, rygg och axlar som ansträngs. Musklerna blir trötta och man kan snabbt känna ett obehag som kan utvecklas till en smärtproblematik. Du ska alltid försöka eftersträva en rak nacke, sänkta axlar och en god hållning under dagen oavsett om du sitter, står eller går”, säger Jenny.

Ergonomens fem bästa tips:

Här kommer ergonomens bästa tips för dig som jobbar på distans!

1. Byt position och stå gärna upp

Ett nyckelord inom ergonomin är variation. Kroppen är gjord för rörelse och mår bäst av att belastas på olika sätt. Variera därför din arbetsposition flera gånger under dagen, försök byta arbetsplats då och då och växla gärna mellan att sitta och stå. Kanske kan du stå vid en hög byrå eller en strykbräda ett tag om du inte har ett höj- och sänkbart skrivbord. 
 
”Att stå upp och jobba är bra. Man får en bättre hållning och man blir också piggare”, säger Jenny.

2. Se till att du har bra stöd i soffan

Se till att alltid ha bra stöd i svanken och för armarna när du arbetar. Det minskar risken för ogynnsam statisk muskelspänning samt stimulerar till en god hållning. Sitter du i soffan kan du placera en kudde i svanken och gärna kuddar under armarna samt en under laptopen i knät. 

3. Få till rätt höjd på bordet

Om du sitter och jobbar vid ett vanligt bord så se till att du sitter korrekt. För att få upp skärmen i lagom höjd, och avlasta nacken, så kan man använda sig av en trave böcker. Om bordet är för högt så sitt på en kudde för att komma upp i lagom höjd. Sträva efter 90 grader i armbågarna.
 
För att få bästa effekt rent ergonomiskt ska du sitta så nära bordet som möjligt för att få en bra hållning, tangentbordet ska ligga platt mot bordet och musen vara placerad precis framför magen. 
 
”På så vis spänner man inte underarmsmuskulaturen och det blir också en mer naturlig och vilsam position för axeln”, säger Jenny.   

4. Tänk på att få till ett bra arbetsljus

Se till att dagsljus kommer in från sidan. Det är viktigt att ingenting blänker eller reflekterar i skärmen, det blir en onödig ansträngning för ögonen. Tänk också på att ögonen blir trötta av att titta på en skärm hela dagarna, så lyft blicken då och då och ge ögonen en paus genom att variera synavståndet.

5. Viktigt med pauser

Pauser och återhämtning är lika viktigt som god fysisk ergonomi. Lämna skärmen minst en gång per timme och gör något annat en kort stund. Passa på att röra på dig och aktivera de stora muskelgrupperna för att få igång cirkulationen i kroppen.
 
Lägg också in mikropauser på någon minut där du kan återhämta dig och röra lite lätt på axlarna. Om du vet med dig att det är svårt att komma ihåg att ta en paus så kan ett knep vara att ställa en äggklocka en gång i timmen. 
 
 

Hur är läget ... Egentligen?

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har Tjänstepension med Hälsa ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning.

Du kan få hjälp och råd av bland annat psykologer, ergonomer och fysioterapeuter om du känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på något annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven.

Läs mer om Skandias Hälsoförsäkring här!

Läs mer