Sök

AVSLÖJAR: Motorkungarnas okända miljardklipp – idag kan de korka upp champagnen

PierceLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell berättar den okända storyn om dagens stora vinnare på börsen.

Jag funderar allvarligt på att ta en löprunda förbi e-handelsraketen Pierce kontor i eftermiddag.

Kontoret ligger i det ruffiga och föga glamorösa industriområdet Västberga – typ 700 meter från där jag sitter och skriver den här texten. 

Men trots att omgivningen inte känns särskilt exklusiv så gissar jag att det just nu sprutas med dyr champagne på Pierce-kontoret. 

I alla fall borde man fira dagens börsnotering rejält – särskilt med tanke på den okända storyn bakom transaktionen.

Jag skriver “okända” för jag har svårt att tror att så många av de småsparare som idag köpt in sig i Pierce känner till att ägarna förgäves försökt sälja sitt bolag långt innan dagens notering.

Men det gäller att ha is i magen när man ska sälja sitt livsverk. Fråga bara Daniel Petersén och Stefan Rönn, entreprenörerna bakom Pierce som säljer MC-prylar på nätet.

Enligt mina källor har de alltså under minst ett års tid, tillsammans med den andre storägaren Procuritas, försökt hitta en köpare till Pierce. Prislappen ska ha legat på runt 1 miljard kronor – men någon affär har aldrig blivit av. De potentiella köparna tyckte helt enkelt att det var för dyrt och motorkungarna Daniel Petersén och Stefan Rönn fick lägga säljplanerna på is. 

Sedan exploderade e-handeln under pandemin och på aktiemarknaden blev segmentet glödhett. Då passade Pierce-gänget på att trycka ut bolaget på börsen. Det blev succé.

När aktien började handlas i morse gick den upp med nästan 10 procent. Det innebär att Pierce nu värderas till drygt 2,7 miljarder kronor.

Visst, de senaste 12 månaderna har Pierces omsättning växt med drygt 20 procent vilket såklart påverkar värderingen positivt.

Men den främsta orsaken till värdeökningen är investerarnas enorma aptit för e-handlare samtidigt som utbudet av e-handlare på börsen varit begränsat (även om det nu blir allt fler). Det har drivit upp efterfrågan och det är därför som nyemissionen i Pierce övertecknades flera gånger om – trots att priset alltså är över 100 procent högre jämfört med för ett år sedan.

Så, dags att summera. Pierce var på väg att säljas för 1 miljard kronor för något år sedan. Nu säljs bolaget till börsen för dryga 2,7 miljarder kronor. Genom att ha is i magen och vänta ut investerarna lyckades alltså Pierces gamla storägare pressa upp prislappen med 1,7 miljarder kronor. Självklart måste det därför idag sprutas champagne i Västberga industriområde till långt in på natten. 

Trevlig helg!

Läs mer