Sök

ACQ Bure är Sveriges första Spac – så går debuten på börsen

BureACQ Bureriskkapital

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet. Foto: TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Den heta trenden med så kallade Spac-bolag har kommit till Sverige. På torsdagen började Stockholmsbörsens första Spac att handlas – och efter 15 minuter hade kursen stigit 5 procent.
Men det finns fallgropar att se upp med.

Spac-bolaget ACQ Bure började på torsdagen att handlas på Nasdaq Stockholm.

Spac står för Special Purpose Acquisition Company. I praktiken handlar det om en typ av bolag som inte bedriver någon egen verksamhet, utan syftet med börsnoteringen är att ta in kapital.

I nästa steg kan Spac-bolaget börja investera i exempelvis techbolag och bli som ett slags börsnoterat riskkapitalföretag. Men vid noteringen är det ett tomt skal och en kassa som placerarna köper in sig i.

I fallet med ACQ Bure har intresset varit stort. Erbjudandet övertecknades betydligt och bolaget får 35.000 aktieägare.

Borde teoretiskt värderas som sin kassa

Att kursen stiger direkt i en Spac är på ett sätt lite märkligt, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt. 

"Eftersom bolaget inte har någon verksamhet utan är just en kassa till dess att en investering görs så bör aktiekursen i teorin ligga kvar kring den initiala nivån 100 kronor. Men det finns ett stort intresse bland investerare, dels en allmän riskaptit där ute, dels en hajp kring SPAC-bolag och det gör att aktien stiger idag. Marknaden värderar alltså bolaget lite mer än kassan", säger hon.

Nordnet-ekonomen menar alltså att det enligt ekonomisk teori är ologiskt att en kassa värderas högre än antalet svenska kronor som finns i kassan – när all annan verksamhet saknas.

Fördelen som investerare är å andra sidan att du får chansen att tidigt få exponering mot framtida investeringar som Spac-bolaget kommer att göra.

"Nackdelen är ju att du som investerare inte kan räkna på verksamheten, så devisen 'förstå vad du köper' är inte applicerbar. Så är det å andra sidan med riskkapitalbolag också. Men som sparare måste man läsa på och inte bara dras med i hajp. I Bures fall har bolaget så gott renommé att man åtnjuter ett högt förtroende från spararna", säger Frida Bratt.

"Teccytech"

I en informationsfilm som Svenska Dagbladet har sett hintar ACQ Bure om att det kan bli investeringar i techbolag.

"Låt oss kalla företaget Teccytech", säger en speakerröst i videon, när företaget ska beskriva exempel på potentiella placeringar.

Bures vd Henrik Blomquist säger dock till Svd att företaget tittare bredare än så – inte bara på techbolag.

ACQ:s största aktieägare efter noteringen är just investmentbolaget Bure med 20 procent av aktierna. Det är också Bure som tagit initiativ till att skapa Spac-företaget.

"Vi är mycket glada över allmänhetens och institutionella investerares stora intresse för ACQ. Det bekräftar attraktiviteten i ACQ:s erbjudande och visar att det finns ett stort förtroende för vår investeringsstrategi och för Bure som sponsor", säger Patrik Tigerschiöld, styrelseordförande i både ACQ och i investmentbolaget Bure.

Bure är sedan tidigare också investerare i bland annat den svenska techsuccén Yubico. 

Aktien i ACQ Bure hade strax efter börsens öppning på torsdagsmorgonen gått upp 5,2 procent.

Läs mer