Meddelandeappen du inte visste fanns når 100 miljoner användare

Breakit - Meddelandeappen du inte visste fanns når 100 miljoner användare

Pavel Durov, medgrundare och vd för Telegram. Foto: Techcrunch.

Sara Lindmark

Reporter

Två och ett halvt år efter lanseringen chattar nu 100 miljoner användare i månaden via meddelandetjänsten Telegram.

Den Berlinbaserade startupen hävdar att meddelandetjänsten är “snabbare och säkrare” än sin Facebook-ägda konkurrent Whatsapp. Just säkerhet och användarintegritet är också det som varit Telegrams fokus från början.

Kort efter lanseringen för två och ett halvt år sedan sade sig Telegram ha 100.000 användare som kommunicerade via den krypterade plattformen. I december 2014 var antalet 50 miljoner som utbytte 1 miljard meddelanden per dag.

Under årets Mobile World Congress i Barcelona uppgav bolaget att antalet månatliga användare nu är uppe i 100 miljoner. 350.000 nya användare upptäcker tjänsten varje dag och 15 miljarder meddelanden utbyts dagligen, skriver Techcrunch.

Siffrorna kan jämföras med Facebook Messenger som har 800 miljoner aktiva användare i månaden medan Whatsapp säger sig ha 1 miljard användare.

Bröderna Nikolai och Pavel Durov som lanserade VK (VKontakte) 2006 började arbeta med Telegram i början av 2012. Det hela började som ett forskningsprojekt eftersom de ville skapa något som var “riktigt säkert och roligt på samma gång.” Telegram lanserades kort efter Edward Snowdens avslöjanden om NSA och signalspaningsprogrammet Prism.

Men Telegrams framfart på marknaden har inte enbart hyllats. Meddelandetjänsten har anklagats för att underlätta – och dölja – kommunikationen terrorister emellan.  

Läs fler artiklar
LÄS MER