Det här kommer att krävas av dig för att skapa framtidens drömarbetsplats (och locka talanger till just er)

Ikea
Det här kommer att krävas av dig för att skapa framtidens drömarbetsplats (och locka talanger till just er)

© Inter IKEA Systems B.V.2021

Framtidens arbetsplats stavas flexibel – för morgondagens medarbetare har höga förväntningar på vad kontoret ska kunna erbjuda. Den som tar inredningen på allvar kan öka trivseln, stärka företagets varumärke och bli vinnare i jakten på nya kollegor. Här är expertens råd.

Det finns en stark trend som kommer att påverka hur vi planerar framtidens kontor: ytornas användningsområden måste kunna förändras, både på daglig basis och över tid.

”Det främsta ledordet för framtidens kontor är flexibilitet. Det är viktigt att tänka på i allt från rumslighet till produktval”, säger Kicki, företagsinredare på IKEA. Hon menar att den pågående pandemin har skyndat på en utveckling som redan stod för dörren, i och med att nästa generation gör sitt inträde på arbetsmarknaden.

”Idag har många inställningen att en arbetsplats ska vara flexibel och erbjuda individen frihet att själv bestämma var en arbetsuppgift passar bäst att utföras. Det kan handla om att någon vill arbeta hemma ett par timmar på förmiddagen, ta ett lunchmöte på stan och sedan ha en kreativ workshop på kontoret tillsammans med kollegorna. Det här är en utveckling som gynnar hälsan och som därför ska tas med i planeringen av kontoret.”

Sugen på att spara tid? Boka ett onlinemöte med en företagssäljare och ta reda på hur!

Fler funktioner

Utvecklingen ställer alltså krav på att arbetsgivare tänker till ordentligt kring hur kontorsytan bör används på bästa sätt, vilket också krävs för att skapa en mer hållbar lösning som håller över tid. Till exempel kan man behöva öka ytorna för kreativt och socialt arbete och satsa på färre fasta platser för fokuserat ensamarbete. Det kan också handla om att delar av kontoret tidvis hyrs ut till andra företag eller möbler väljs utifrån flerfunktionalitet, så att ett bord passar lika bra för ett workshopmöte som matbord för trevlig samvaro under lunchen.

”Väv in möjligheten till flexibilitet i inredningen, till exempel genom att välja nätta bord som lätt går att flytta eller stapelbara stolar som gör att arbetsplatsen enkelt kan förändras beroende på hur många som är på plats”, säger Kicki. 

Att satsa på kontoret visar att man månar om sina medarbetare

Hon konstaterar att framtidens kontor i allt högre utsträckning måste vara en plats dit både medarbetare och kunder vill komma. Det måste erbjuda någon mer än bara en plats att ställa upp sin dator på.

”Kontoret ska, precis som det egna hemmet, vara en plats med skön stämning där man som medarbetare gillar att hänga. Inredningen blir då ett effektivt verktyg för att förstärka företaget värderingar. Om du som arbetsgivare kan ge dina medarbetare en wow-känsla inför arbetsplatsen får du på köpet de allra bästa varumärkesambassadörerna. Att satsa på kontoret visar att man månar om sina medarbetare.”

Slipp kontorsfixarrollen – läs mer om hur företagsinredaren kan fixa ett trivsamt kontor till er

Inred för rörelse

Förutom att signalera rätt stämning på kontoret, kan inredningen även användas för att föra in naturlig rörelse under arbetsdagen, som främjar medarbetarnas hälsa och kan bidra till att minska risken för sjukfrånvaro.

”Med små medel kan man göra mycket för att uppmuntra till spontan rörelse och främja kreativa möten på kontoret. Se exempelvis till att trapphuset är vackert ljussatt, för att göra det mer lockande att ta trapporna istället för hissen. Ha en gemensam plats för att hämta kaffe, även om kontoret breder ut sig på flera plan, det gynnar spontana möten mellan olika avdelningar. Plocka du bort de individuella papperskorgarna vid varje arbetsplats får medarbetarna en naturlig bensträckare när något ska slängas och gynnar även chansen till bra källsortering”, säger Kicki och fortsätter:

”Eller införskaffa ett par cyklar som medarbetarna kan låna för en tur på lunchen. Häng upp hopprep eller en boxningssäck i hallen. Möblera mötesrummet med fåtöljer som går att gunga med. Rörelse släpper lös kreativiteten och det går att göra mycket med inredning för att främja den.”

 Inredningen är ett sätt att ge förutsättningar för den rätta stämningen på kontoret

Som inredare har Kicki en uppsjö av handfasta tips på hur färg och form kan användas för att uppnå rätt effekt, men hennes främsta råd när kontoret ska planeras är att ta ett helhetsgrepp – i allt från materialval, form, färg, ljus och ljud:

”Och glöm inte bort att planera för underhållet. Se till att någon har ansvar för att både den långsiktig utvecklingen och regelbundna punktinsatser, som att variera soffkuddar efter säsong eller byta ut växter som börjat sloka. Jag arbetade nyligen med ett co-workingställe där den som var inredningsansvarig hade en jättebra titel: ”mood manager”. Det är precis vad det handlar om – inredningen är ett sätt att ge förutsättningar för den rätta stämningen på kontoret!”

Vill du få fler tips på smarta inredningslösningar till jobbet? Inspireras här

 

Läs fler artiklar
LÄS MER