Entreprenören Andreia driver företaget från Teneriffa: ”Här finns livskvalitet och stora möjligheter till samarbeten"

Entreprenör
Entreprenören Andreia driver företaget från Teneriffa: ”Här finns livskvalitet och stora möjligheter till samarbeten"

Andreia Olaru är digital strateg med hela världen som sin marknad. På vintrarna jobbar hon från en fiskeby på Teneriffa. En vanlig arbetsdag kan hon ta med lunchmaten till stranden och simma en stund innan det är dags att jobba igen.

Flexibilitet och närhet till naturen är något Andreia Olaru uppskattar mycket med att vara på Teneriffa under vinterhalvåret.

"Det är enkelt att vara aktiv och förgylla det dagliga livet på ön. Att det nästan alltid är soligt gör att man gärna är ute, både under lunchrasten och efter jobbet."

Andreia startade eget som digital strateg för fyra år sedan. Hon arbetar ofta i projekt med andra egenföretagare, som till exempel copywriters, grafiska designers och virtuella assistenter. Det gör att hon kan rekommendera Teneriffa till andra som driver startups:

"Jag samarbetar bland annat med en grafisk designer på ön. Det är lätt att hitta samarbeten med andra digitala nomader och det finns många möjligheter till nätverk och nya möten", säger Andreia.

Bra tidszon och härliga aktiviteter

Hon och hennes sambo hyr en lägenhet i en fiskeby på södra sidan av ön om vintrarna.

"Internet kan vara svårt att få i vanliga lägenheter, så där får man vara beredd att leta lite. Men vi har hittat ett hus nu som har fiberoptik och där vi har hyrt två olika lägenheter. På coworkingställen är internet inget problem."

En stor fördel med ön är tidszonen.

Sugen på Teneriffa? Läs mer om hur det är att driva bolaget därifrån och inspireras av andra som tagit steget här!

"Jag jobbar mot hela världen och det är verkligen praktiskt att vi bara har en timme till stora delar av Europa och fem timmar till USA från Teneriffa. Tidigare har jag bott i Bali under en period och där fick jag stanna upp sent för att kunna ha jobbmöten."

För att nätverka med andra företagare brukar Andreia delta i aktiviteter som Tenerife work and play ordnar, allt från workshops till vandringsutflykter.

"Jag tycker om att de inte bara är affärsorienterade, utan också ordnar sociala aktiviteter. Jag har fått nya vänner genom aktiviteterna, så det fungerar verkligen."

Livsstil i fas med solen

På somrarna återvänder Andreia till Sverige och Göteborg. På frågan om vad den största skillnaden mellan att driva företag i Sverige och på Teneriffa svarar hon livsstilen.

"Jag hamnar lätt i rutiner i Sverige, att det blir ett ganska strikt jobbschema. På Teneriffa är jag mer i fas med solen, att jag kan gå ut och få ny energi under dagen. Det sociala klimatet är mer spontant på ön, det är lätt att dra ihop ett gäng och gå ut på en after work. I Sverige krävs oftast mer planering.”

Ett hållbart arbetsliv och en hälsosam livsstil är viktigt för Andreia.

"Att kunna arbeta på distans från Teneriffa och ha tillgång till färsk mat, färsk frukt och närheten till naturen är fantastiskt. Vi kan promenera ner till havet eller åka några minuter för att komma till bergen."

En av hennes favoritplatser är vulkanen Teide, som är belägen mitt på ön. Den ligger 3715 meter över havet, vilket innebär att det alltid är soligt på toppen.

"Det är mitt bästa tips om det är molnigt någon dag – gå upp på Teide. Vid 1500 meters höjd samlas molnen och ovanför där hittar man alltid solen."

Sugen på Teneriffa? Läs mer om hur det är att driva bolaget därifrån och inspireras av andra som tagit steget här!

Läs fler artiklar
LÄS MER